African National Congress

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Den fængslede Nelson Mandela blev et verdenskendt symbol for ANCs kamp for lige rettigheder, her illustreret af et frimærke fra Sovjetunionen 1988

African National Congress (forkortet ANC) er et politisk parti i Sydafrika. Det er et socialistisk og venstreorienteret parti. Det blev stiftet i 1912 med det formål at kæmpe for frihed og lige rettigheder for såvel sorte som hvide.

Under ANC's ledelse er Sydafrikas befolkning blevet betydeligt mere velstående end før i tiden,[1] og har skabt meget mere lighed i landet, på grund af sociale og økonomiske reformer,[Kilde mangler] lavet af regeringen, men problemet er stadig stort i Sydafrika.

Sydafrika er også et af de rigeste lande i Afrika, bl.a på grund af reformer lavet af African National Congress.

Partiets ungdomsorganisation blev stiftet i 1944 af Nelson Mandela.

ANC eller African National Congress blev oprettet i 1912, hvor det var et lille politisk parti bestående af sorte, der samlede sig i protest imod de nye love, der begrænsede den sorte befolknings rettigheder. Dette indebar eksempelvis, at den sorte majoritet af befolkningen kun måtte købe jord i deres egne områder, svarende til 13% mens det hvide mindretal måtte købe jord i den øvrige del, svarende til 87%.

Ved sin grundlæggelse hed partiet South African Native National Congress, men det skiftede navn til African National Congress i 1923. Det var dog fortsat et meget lille parti, og der blev stillet tvivl om hvorvidt partiet skulle samarbejde med kommunistpartiet. I 1940'erne blev der dannet en ungdomsafdeling, og partiet blev derefter mere aktivt og organiserede flere protester, strejker og demonstrationer (ikke voldelige).

ANC’s mål var at afskaffe apartheid og indføre et demokratisk socialistisk styre med udgangspunkt i menneskets ligeværd. Først ville de genskaffe sortes, coloureds og asiaters stemmeret. De første mange år var de enige om ikke at bruge voldelige metoder, men alligevel blev mange medlemmer chikaneret af politiet, de kunne sågar også blive arresteret og fængslet.

I 1948 vandt det konservative Nationalparti (National Party) valget i Sydafrika. Resultatet var, at ANC's medlemstal hastigt voksede, og i 1952 nåede det op på 100.000 medlemmer. Det blev stadig oftere diskuteret, hvorvidt der skulle anvendes voldelige midler, og nogle af de medlemmer der gik ind for voldelig politisk kamp, gik over til partiet Pan-African Congress (PAC). I 1960 arrangerede PAC flere store demonstrationer imod de nye paslove, hvorefter både PAC og ANC blev forbudt.

Derefter besluttede ANC sig for at bruge voldelige midler, og i 1961 dannede partiet den væbnede afdeling Umkhonto we Sizwe (Nationens Spyd) med Nelson Mandela. Deres aktioner blev dog aldrig særligt effektive fordi den Sydafrikanske regering stillede hårdt op imod dem med overvågning og militære indsatsstyrker. Nelson Mandela blev fængslet i 1962 og tilbragte indtil 1990 27 år i fængslet.

I 1990 blev ANC atter lovlig. En mindre del af partiets medlemmer og tilhængere deltog i løbet af 1990'erne, i kampe med medlemmer og tilhængere af Inkhata-bevægelsen, som var en anden sort bevægelse, der samarbejdede med nationalpartiet i forsøget på at fratage ANC indflydelse.

Fra 1990 brugte ANC stort set kun demokratiske metoder. Nelson Mandela forhandlede med den hvide mindretalsregering om overgangen til demokrati, med lige rettigheder for alle uanset racer. Siden valget i 1994 har ANC fungeret som et almindeligt demokratisk politisk parti.

Formænd (præsidenter) for ANC[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Politisk parti Stub
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.