Spring til indhold

Afrikansk vildæsel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Afrikansk vildæsel
Underarten Equus africanus somaliensis
Underarten Equus africanus somaliensis
Bevaringsstatus

Kritisk truet  (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
KlasseMammalia (Pattedyr)
OrdenPerissodactyla
(Uparrettåede hovdyr)
FamilieEquidae (Heste)
SlægtEquus
ArtE. africanus
Videnskabeligt artsnavn
Equus africanus
(von Heuglin & Fitzinger, 1866)[2]
Kort
Udbredelse
Udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Det afrikanske vildæsel (Equus africanus) er en art i hestefamilien og stamformen til tamæslet. Det forekommer hovedsageligt i Somalia og Etiopien i det nordøstlige Afrika, hvor det lever i meget uvejsomme bjergområder.

Udseende[redigér | rediger kildetekst]

Det afrikanske vildæsel er grågul om sommeren og stålgrå om vinteren med en hvid bug. På benene findes uregelmæssige tværstriber. Hovedet er stort og den har lange ører. Hovene er smalle. Den har en skulderhøjde på op til 140 centimeter og en vægt op til 275 kilogram, men vejer normalt kun 200-230 kg.[3] Manen er kort og delvis opretstående. Halen er omkring 40 centimeter lang og slutter med en mørk dusk.

Levevis[redigér | rediger kildetekst]

Det afrikanske vildæsel er specialiseret i at kunne leve under ekstreme forhold, idet det kan klare hård tørke, store temperaturforskelle og sandstorme. Den kan klare sig med en føde, der foruden græs kan bestå af bark, blade og tykbladede saltplanter. Den holder mest til i halvørkner og i klippeterræn og er en dygtig klatrer. Vildæslet er de uparrettåede hovdyrs parallel til geden. Den er desuden i stand til at drikke brakvand.

Vildæsler er flokdyr, men flokkene er meget løst sammensat og de har intet egentligt hierarki. En flok kan have omkring 40 til 50 dyr den ene dag og betydeligt færre den anden dag. Hingstene har normalt et territorium som de markerer med dynger af ekskrementer. Han kan tolerere en anden hingst i sit territorium, så længe der ikke findes en hoppe i brunst i nærheden. Hoppen er drægtig i cirka et år.

Underarter[redigér | rediger kildetekst]

Der findes to nulevende vilde underarter af det afrikanske vildæsel og desuden tamæslet, der også regnes som en underart.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Moehlman, P.D., Yohannes, H., Teclai, R. & Kebede, F. (2008). Equus africanus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 3. sep. 2016.
  2. ^ Heuglin Th. v & Fitzinger L. J. (1866). "Systematische Übersicht der Säugethiere Nordost-Afrika’s mit Einschluß der arabischen Küste, des rothen Meeres, der Somáli- und der Nilquellen-Länder, südwärts bis zum vierten Grade nördlicher Breite. Von Dr Theodor v. Heuglin. Nach brieflichen Mittheilungen und den Original-Exemplaren des Herrn Verfassers ergänzt und mit Zusätzen versehen von dem w. M. Dr Leopold Joseph Fitzinger". Sitzungsberichte der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften, Abt. 1. Mathematisch-Naturwissenschaftliche Klasse 54: 537-611. (tysk)
  3. ^ Holst 2003, s. 315.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • Holst, Bengt (2003), Politikens bog om pattedyr, Politikens Forlag, s. 315, ISBN 87-567-6830-3
  • Giuseppe Ardito (1983). Djurens underbara värld, Band 6. Oversat af Ursula Falkengren-Grerup. Höganäs: Bokorama. ISBN 91-7024-054-X.
  • David W. MacDonald, red. (1984). Jordens djur, Band 4 – Hovdjuren. Oversat af Lennart Dahl & Maud Dahl. Stockholm: Bonnier Fakta. ISBN 91-34-50353-6.