Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir
Født 1966 Rediger på Wikidata
Thorshavn Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Drifting. 2006.
Kunstværk af Aggi, som hænger om bord på færgen, af Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir.

Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir (født 1966 i Tórshavn) er en færøsk kunstmaler, der bor i ArgirStreymoy i nærheden af Tórshavn. Aggi Ásgeirsdóttir har også boet i Danmark i en årrække, medens hun uddannede sig indenfor kunst. Nogle år boede hun også på Færøernes sydligste ø, Suðuroy, i bygden Vágur. I Vágur havde hun sit kunstværksted i Den Gamle Skole, der hvor Ruth Smith Kunstmuseet er. I nogle år var Aggi Ásgeirsdóttir formand for foreningen "Skálin við Skálá", som ejer Ruth Smith Kunstmuseet. Hun stod ofte til rådighed, når turister kom til Vágur og ønskede at besøge Ruth Smith Kunstmuseet. I sommeren 2009 flyttede hun til Argir.

Udstillinger[redigér | redigér wikikode]

Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir har deltaget i kunstudstillinger både på Færøerne og i andre lande. F.eks. kan nævnes, at hun har deltaget flere gange i den store "Heystframsýning" (Efterårs udstilling) i Tórshavn, senest i 2010.[1]

Kunst ombord på Smyril M/F[redigér | redigér wikikode]

I 2005 blev den gamle færge Smyril M/F erstattet med en ny færge med samme navn. Færgen seljer daglig mellem Tórshavn og Færøernes sydligste ø, Suðuroy. Det blev besluttet, at den nye bilfærge skulle have færøsk kunst på væggene, kunsten skulle være af unge færøske kunstnere. Aggi Ágsgerð Ásgeirsdóttir blev en af de unge færøske kunstnere, som blev udvalgt til opgaven. Hendes malerier hænger i restauranten.

Kunstprojekter for børn og unge[redigér | redigér wikikode]

Aggi har flere gange været leder af kunst projekter for børn og unge på Færøerne. Et projekt kaldes "Ung í Føroyum" (Unge på Færøerne), og et andet projekt kaldes "Skapandi Spírar".

Kunst i Suðuroy's Skolecenter[redigér | redigér wikikode]

I 2009 blev det nye Skolecenter på Suðuroy åbnet og indviet. Der er to skoler i bygningen: Suðuroy Gymnasium og Færøernes Helseskole. Tre færøske kunstnere fik til opgave at dekorere skolebygningen med kunst. Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir var en af dem. Hendes kunst hænger på den store væg i skolens kantine.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir har taget sin uddannelse i Danmark. Først tog hun og en et-årig uddannelse på Billedskolen på Jagtvej i København (1989-90), og derefter tog hun en fem-årig uddannelse på Det Fynske Kunstakademi i Odense (1990-95).

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Myndlist.net Om bogen "Levende kunst – 49 nulevende færøske kunstnere". Aggi Ásgerð Ásgeirsdóttir er en af kunstnerne som omtales. Det er Inger Smærup Sørensen, som har skrevet bogen.