Agnes Moorehead

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Agnes Moorehead
1950'erne
Personlig information
Født 6. december 1900 Rediger på Wikidata
Clinton, Massachusetts, USA Rediger på Wikidata
Død 30. april 1974 (73 år) Rediger på Wikidata
Rochester, Minnesota, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Livmoderkræft Rediger på Wikidata
Gravsted Dayton Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Rediger på Wikidata
Politisk parti Republikanske parti Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted American Academy of Dramatic Arts, Central VPA High School, Soldan International Studies High School, University of Wisconsin-Madison Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Tv-skuespiller, filmskuespiller, teaterskuespiller, stemmeskuespiller, skuespiller, tv-vært Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste kvindelige birolle (8. februar 1943, 3. februar 1945, 10. februar 1949, 23. februar 1965) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actress in a Drama Series (1967)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Golden Globe Award for Best Supporting Actress – Motion Picture (1945, 1965) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Agnes Moorehead (født 6. december 1900, død 30. april 1974) var en amerikansk skuespiller.

Hun var datter af en presbyteriansk præst, og som en tre-årig begyndte hun at spille teater. Elleve år gammel gjorde hun sin professionelle debut i balletten og koret ved St. Louis Opera.

Efter eksamen fra college underviste hun i tale og drama. Fra 1928 havde hun mindre roller på Broadway, men satsede derefter på radioen, hvor hun medvirkede i flere radioprogrammer.

I 1940 sluttede hun sig til Orson Welles' Mercury Theatre Company og filmdebuterede i 1941 i Welles' film Citizen Kane, hvor hun lavede en mindeværdig rolle som Kanes mor. I 1942 blev hun nomineret til en Oscar for bedste kvindelige birolle i Familien Ambersons.

Hun blev nomineret til en Oscar fire gange. Hun havde en bred vidde, men var til sin fordel i roller som dominerende, neurotiske kvinder. På tv optrådte hun i tv-serien Bewitched (1964-1972).

Moorehead døde i 1974 i livmoderkræft. Mange andre, der arbejdede på optagelsen af  Erobreren (1956), blev også ramt af kræft; Moorehead (og andre) mistænkte, at kræften var forårsaget af radioaktivt deponering fra atomvåbenprøvning udført i nærheden af filmens optagelsessted.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne amerikanske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi