Agnosticisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Agnosticisme er det synspunkt, at mennesket ikke ved (eventuelt kan vide) noget om et bestemt område.

Bruges ofte om den filosofiske og teologiske overbevisning, at åndelige sandheder, såsom eksistensen af Gud, er ukendte eller umulige at finde. Agnosticisme kommer fra græsk a (ingen) og gnosis (viden). En agnostiker kan enten mene, at det ikke er muligt at opnå absolut spirituel viden, eller blot, at vedkommende ikke selv har opnået denne viden (endnu).

Ordet "agnosticisme" blev dannet af professor Thomas Henry Huxley (1825-1895) i Cambridge i 1860'erne. Ordet betegner for Huxley det princip, at der ikke kan opnås sikker objektiv viden om ting, der ikke allerede er demonstreret eller lader sig demonstrere. Eftersom menneskelig viden er begrænset til den fysiske verden, mener Huxley, er det umuligt for mennesket at opnå sikker viden om det overnaturlige eller metafysiske.[1]

En udbredt misforståelse omkring agnosticisme er, at begrebet er relateret til religiøs holdning. Da grundstammen i ordet er "viden", har det dog kun at gøre med den filosofiske usikkerhed. Ateisme, som agnosticisme ofte bliver sammenlignet med, er derimod en holdning. De to begreber kan altså udvides til gnosticisme/agnosticisme og teisme/ateisme, og kombineres til følgende 4 definitioner:[Kilde mangler]

  • Gnostisk teisme - holdningen at man er sikker på at der findes en teistisk gud (den fundamentale teisme).
  • Gnostisk ateisme - holdningen at man er sikker på at der ikke findes en teistisk gud (også kendt som "hård" ateisme).
  • Agnostisk teisme - holdningen at man tror på en teistisk gud, men ikke føler sig sikker (den måske mest almindelige form for teisme).
  • Agnostisk ateisme - holdningen at man ikke tror på en teistisk gud, men ikke føler sig sikker (det man i normal tale kalder agnosticisme).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]