Air Koryo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Et fly fra Air Koryo
Om bord på Air Koryo (TU-204)
Sunan-lufthavnen i Pyongyang
Boarding

Air Koryo er Nordkoreas nationale luftfartsselskab, som har hovedsæde i Pyongyang og Sunan International Airport, som hub. Selskabet er 100% statsejet af den nordkoreanske stat.

Luftfartsselskabet var en overgang at finde på EU's sorte liste over flyselskaber, som ikke overholder standard sikkerhedsregler, og som derfor ikke måtte flyve i Europa. Den 29. marts 2010, besluttede EU dog at sikkerheden var blevet forbedret tilstrækkeligt, og Air Koryo må derfor igen flyve i Europa.

Selskabet ejer 38 passagerfly, 4 fragtfly, 3 VIP-fly og 2 tekniske fly. Selskabet har 11 indenrigs destinationer og 19 udenrigs, bl.a. til Rusland, Kina, Sydkorea, Vietnam, Thailand, Japan og Singapore. Selskabet planlægger at åbne ruter til bl.a. Serbien, Tjekkiet, Tyskland og Bulgarien.

Sikkerhed[redigér | redigér wikikode]

Selskabet har de seneste år fokuseret meget på at forbedre flysikkerheden. Den 30. marts 2010 blev selskabet fjernet fra EU's sorte liste og fik igen tilladelse til at flyve i europæisk luftrum og det må derfor antages at der ikke er nogen større risiko ved at flyve med selskabet, eftersom det igen er godkendt efter europæisk standard. Selskabet har desuden lavet en plan for udskiftning af de aldrende sovjetiske fly. Boeing og Airbus er udelukket fra at kunne komme med tilbud pga. FNs sanktioner mod landet, derfor kigger man efter nyere russisk-producerede fly og er i dialog med russiske producenter som Ilyushin og Tupolev. Selskabet har allerede bestilt flere Tupolev TU-204'ere og kigger med stor interesse på den nye russiske topmodel Sukhoj Superjet 100, som blev introduceret i 2010.

Piloterne har typisk aftjent værnepligt som jagerpiloter i det nordkoreanske luftvåben, før de er kommet til selskabet og er derfor generelt meget erfarne og veluddannede. Mange af dem har endda været i Kina eller Sovjetunionen under deres uddannelse/træning.

Ulykker[redigér | redigér wikikode]

Selskabet har på trods af mange daglige flyvninger til mere end 20 destinationer og på trods af selskabets efterhånden aldrende sovjetiske fly kun oplevet et enkelt flystyrt. Det er overraskende i forhold til gennemsnittet i verden.

  • 1. juli 1983 styrter en Ilyushin 62M fra selskabet ned i Guinea. Alle 23 ombordværende omkom.
  • 15. august 2006 havde en Tupolev Tu-154 maskine fra selskabet problemer med en landing i hovedstaden Pyongyang pga. dårligt vejr. Det lykkedes at lande flyet og alle overlevede, skaderne på flyet var af ubetydelig omfang.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Luftfart Stub
Denne artikel om flyvning er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.