Akademisk kunst

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Modelklasse på Akademiet, maleri af Wilhelm Bendz (ca. 1824).

Akademisk kunst betegner en stil indenfor maleri og skulptur på 1700 og 1800-tallet sådan som den blev praktiseret ved forskellige europæiske akademier og universiteter. Akademisk kunst er særlig den kunst og de kunstnere som blev påvirket af standarderne ved det franske Académie des Beaux-Arts, skønt de blev udviklet under den nyklassicistiske og romantiske periode. Kunstnere som William Bouguereau, Thomas Couture og Alexandre Cabanel søgte at kombinere disse to stilarter, og skabte en blandingsstil som er blevet karakteriseret som "akademisme" eller "eklektisme", og bliver sat i sammenhæng med historismen.

Karakteristisk for den akademiske kunst er en udpræget perfektionistisk stil, fremstillingen af historiske eller mytologiske motiver og kunstværkets "moralske tone", dvs. at kunstneren formidler et moralsk budskab.

"Akademisk kunst" i videre forstand kan også betyde den til enhver tid rådende stil eller holdning indenfor akademier eller universiteter. I en denne sammenhæng vil enhver nyskabende retning som vinder accept i akademiske og institutionelle miljøer blive anset som "akademisk".

Kunst og kulturStub
Denne artikel om kunst eller kultur er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.