Akrisios

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Akrisios var konge af Argos i græsk mytologi. Han var far til prinsessen Danaë og morfar til héroen Perseus.

To brødre, Aigyptos og Danaos, skulle forsones ved at Aigyptos' 50 sønner blev gift med Danaos' 50 døtre ved et bunkebryllup. Danaos havde dog beordret sine døtre at dræbe deres ægtemænd på bryllupsnatten. Næste morgen modtog Danaos 49 afhuggede hoveder, men Hypermestra havde svigtet ham og skånet Lynkeus. Lynkeus blev konge af Argos efter Danaos og fra ham og Hypermestra nedstammer tvillingerne Akrisios og Proitos. Tvillingerne kunne aldrig holde fred, end ikke i livmoderen, så som voksne blev de konger i hver sit rige.

Kong Akrisios af Argos begav sig til Oraklet i Delfi eftersom han endnu ikke havde nogen søn som kunne efterfølge ham. Oraklet gav ham en profeti om at han ville blive dræbt af sin dattersøn. Forskrækket over denne spådom skyndte han sig hjem og spærrede sin eneste datter Dánae ind i et underjordisk kammer af kobber (andre kilder angiver et tårn), så at profetien ikke skulle kunne gå i opfyldelse.

Guden Zeus, som forelskede sig i prinsessen, tog form som regn af guld og besøgte hende i hendes fængsel hvor han gjorde hende gravid. Resultatet blev et drengebarn som moderen døbte Perseus. Det var lykkedes for Dánae at skjule sin graviditet for Akrisios, men så snart sønnen var blevet født, opdagede Akrisios Perseus’ eksistens. Forfærdet over at profetien skulle gå i opfyldelse bestemte han sig for at gøre det af med sin datter og dattersøn. Han lukkede dem begge ind i en fasttømret kasse som han kastede i havet.

I stedet for at drukne dem, førte bølgerne kisten mod øen Serifos, hvor den blev indfanget af fiskeren Diktys fiskenet og Dánae og Perseus var reddet.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]