Aktør netværksteori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Icon apps query.svgHvad handler artiklen om?
Denne artikels indledning bør kort forklare, hvad artiklen handler om, jf. stilmanualen. Husk at skrive det indlysende.
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

I aktør-netværksteori (ANT) er translation den proces, der gør det muligt for et netværk at blive repræsenteret af en enkelt enhed, som i sig selv kan være et individ eller et andet netværk.

Aktør

- Kan være både mennesker og artefakter

Netværk

- Er et fællesskab - en social indstilling - det er vores sammenkobling til artefakterne eller aktøren

I 1986 offentliggjorde Michel Callon den sædvanlige artikel "Nogle elementer i en sociologi af oversættelse", hvori han opsummerede oversættelsesprocessen som fire "øjeblikke" eller faser:

  1. Problematisering - Definitionen af problemets karakter i en bestemt situation af en skuespiller (en gruppe eller en person) og den deraf følgende etablering af afhængighed
  2. Interessement - "låse" andre aktører ind i de roller, der blev foreslået for dem i skuespillerens program for at løse dette problem
  3. Tilmelding - definitionen og sammenhængen mellem de roller, der blev tildelt andre aktører i det foregående trin
  4. Mobilisering - at sikre, at formodede talsmænd for relevante kollektive enheder er korrekt repræsentative for alle medlemmer af netværket, der fungerer som en enkelt agent.