Akvatinte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Fra Goyas Los Caprichos.
80 akvatintetegninger fra 1799.

Akvatinte (akvatinta, akvatintamanèr) er en grafisk tryktype i kategorien dybtryk, hvor trykpladen dækkes med en porøs belægning (en ætsegrund) af kolofonium og mastiks, og forarbejdes med syre for at opnå det motiv som skal trykkes. Syren bruges til at ætse i belægningen, og derved fremkalde en ru, kornet overflade på trykpladen (en kobberplade), som kan optage tryksværten. Teknikken er opfundet i 18 århundrede af Jean-Baptiste Le Prince og en af dens største mestre er spanieren Francisco Goya, 1746-1828.

Teknikken står tuschmanéren nær og kan benyttes til gengivelse af tusch- og sepiategninger. Udtrykket akvatinta kan også bruges om tegninger i tusch og sepia.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.