Alan Rickman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Alan Rickman
Alan Rickman 2011.jpg
Alan Rickman ved premieren på Harry Potter og Dødsregalierne - del 2, 2011
Fulde navn Alan Sidney Patrick Rickman
Født 21. februar 1946 (69 år)
Hammersmith, London, England
Nationalitet Storbritannien Britisk
Aktive år 1978-nu
Partner Rima Horton (1965-nu)
Beskæftigelse Skuespiller
Kendte roller Severus Snape, Sheriffen af Nottingham
Emmypriser
Bedste mandlige hovedrolle i en miniserie eller tv-film (1996) for Rasputin
Golden Globe
Bedste mandlige hovedrolle i en miniserie eller tv-film (1997) for Rasputin
BAFTApriser
Bedste mandlige birolle (1992) for Robin Hood - Den Fredløse
Screen Actors Guild-priser
Bedste mandlige hovedrolle i en tv-film eller miniserie (1997) for Rasputin
Alan Rickman, 2007

Alan Sidney Patrick Rickman (født den 21. februar 1946 i Hammersmith i London) er en engelsk skuespiller. Han er især kendt for sin rolle i skuespillet Les Liaisons Dangereuses, der indbragte ham en Tony Award. Rickman har endvidere medvirket i en række film, herunder som Hans Gruber i Die Hard og Severus Snape i Harry Potter filmserien.

Opvækst og familie[redigér | redigér wikikode]

Alan Rickman er søn af Bernard Rickman, en irsk katolsk fabriksarbejder, og Margaret Doreen Rose (født Bartlett), der var hjemmegående husmor og metodist. Rickmans far døde, da Rickman var otte år og efterlod dermed hans mor til at opdrage deres i alt fire børn alene. Hun giftede sig dog igen, men blev skilt tre år senere. Efter Rickman blev færdig på sin skole Latymer Upper School i Hammersmith, så begyndte ham på kunstskolen The Chelsea College of Art. Her mødte han sin kæreste Rima Horton, som han stadig danner par med i dag. Herefter blev han grafisk kunstner i Soho. Han modtog et stipendium til Royal Academy of Dramatic Art, hvor han gik fra 19721974. I de år vandt han både Emile Littler Prize, Forbes Robertson Prize og Bancroft Gold Medal. Siden har han optrådt på den britiske scene og i mange store film. Rickman og Horton har ingen børn. I 1995 fik under indspilningen af Sense and Sensibility i en kortvarig romance med Kate Winslet.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Rickman har lavet mange forestillinger på teatret både på Royal Court, Albery Theatre, The Olivier Theatre, Royal National Theatre, Almeida Theatre og på Broadway. I 1988 fik han en Tony Award nominering for sin optræden som forfører i Les Liaisons Dangereuses. Samme år fik han også en 46. plads for sin rolle som Hans Gruber i Die Hard af The American Film Institute på listen over de 100 bedste helte og skurke gennem tiden. I 1996 fik han en Golden Globe og en Emmy for hans rolle i Rasputin. I 1994 fik han yderligere en nominering til en Emmy for hans optræden i Something the Lord Made. I 1995 blev Rickman kåret som nr. 34 af de 100 mest sexet stjerne i filmhistorien af Empire Magazine. I 1997 blev han kåret som nr. 59 blandt de 100 bedste filmstjerner gennem tiden af samme blad. I 2003 blev Rickman udnævnt til vice-chairman på The Royal Academy of Dramatic Art. Samme år blev han også udvalgt som den. 59. Greatest Living Movie Stars som er over 50 år. I 2005 instruerede han stykket My Name Is Rachel Corrie på The Royal Court Theatre i London og vandt The Theatre Goers' Choice Awards for bedste instruktion. Siden har han vundet stor popularitet blandt Harry Potter-fans for sin rolle som Professor Severus Snape.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]