Alexander Berkman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Alexander Berkman, 1892.

Alexander Berkman (21. november 1870 i Vilnius28. juni 1936 i Nice) var en russisk-amerikansk anarkist (nærmere bestemt anarko-kommunist) og forfatter, der blev kendt for sin politiske aktivisme og for at være et ledende medlem af den anarkistiske bevægelse i begyndelsen af det 20. århundrede.

Berkman var født ind i en velstående jødisk familie og voksede op i Sankt Petersborg. I 1888 emigrerede han til USA og bosatte sig i New York, hvor han blev involveret i anarkistbevægelsen. Her mødte han også sin livsledsager, anarkisten Emma Goldman. De to blev involeret i kampagnen for at befri de mænd, der var sigtet for at stå bag Haymarket-affæren.

Han sad fængslet store dele af opholdet i USA; først fra 1882-1906 efter et mislykket attentat mod en direktør, anden gang 1917-1919 for antimilitaristisk propaganda. I 1919 blev han deporteret tilbage til Rusland, som han forlod efter to år. De næste to årtier tilbragte han som flygtning i hhv. Riga, Stockholm, Berlin, Paris og Nice. Under sine 31 år i USA var han blevet kendt som en passioneret politisk agitator og blev opfattet som samfundsskadelig.

I sit forfatterskab var han bl.a. påvirket af Johann Mosts anarkistiske værker.

Efter flere år med dårligt helbred og to prostataoperationer, der ikke havde nogen effekt, begik han selvmord i 1936.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]