Alexander Dubček

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Alexander Dubček

Dubcek.jpg

Personlig information
Født 27. november 1921Rediger på Wikidata
UhrovecRediger på Wikidata
Død 7. november 1992 (70 år)Rediger på Wikidata
PragRediger på Wikidata
Dødsårsag BilulykkeRediger på Wikidata
Gravsted Slávičie údolie-kirkegårdenRediger på Wikidata
Politisk parti Slovakiets kommunistparti, Verejnosť proti násiliu, Slovakiets socialdemokratiske parti, Det tjekkoslovakiske kommunistpartiRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Højskolen under SUKP's centralkomite,
Comenius Universitet i BratislavaRediger på Wikidata
Medlem af InterhelpoRediger på Wikidata
Beskæftigelse Diplomat, politiker, esperantistRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Pribinov kríž,
Ľudovít Štúr-ordenen,
Sakharov-prisen (1989),
Honorær doktor ved Universidad Complutense de Madrid (1990),
Den Hvide Løves OrdenRediger på Wikidata
Signatur
Signature of Alexander Dubček.png
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alexander Dubček (27. november 19217. november 1992) var en slovakisk politiker og kortvarigt leder af Tjekkoslovakiet (1968-1969), berømt for sit forsøg på at reformere det kommunistiske regime (Foråret i Prag). Efter at det kommunistiske diktatur var væltet, var han formand for det tjekkoslovakiske parlament og en prominent modstander af fløjlsskilsmissen efter fløjlsrevolutionen.

Dubček døde efter en bilulykke.

Han modtog Sakharov-prisen i 1989.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Dubček var født i Uhrovec i Tjekkoslovakiet og opvokset i Kirgisiske SSR i Sovjetunionen (nu Kirgisistan) som medlem af det esperantistiske, industrielle kooperativ Interhelpo. Hans far, Štefan, flyttede fra Chicago til Tjekkoslovakiet efter 1. verdenskrig, da han nægtede at aftjene sin værnepligt grundet pacifisme. Alexander Dubček blev undfanget i Chicago, men født efter at familien var flyttet til Tjekkoslovakiet. Der blev Štefan en af grundlæggerne af det tjekkoslovakiske kommunistiske parti (KSČ).

Da Alexander Dubček var tre, flyttede familien til Sovjetunionen, dels for at hjælpe med at opbygge socialismen, dels fordi der ikke var meget arbejde at få i Tjekkoslovakiet. I 1938 vendte familien tilbage til Tjekkoslovakiet. Under anden verdenskrig sluttede Alexander Dubček sig til modstandskampen mod den pro-tyske Slovakiske Republik under ledelse af Jozef Tiso. I august 1944 kæmpede Dubček i den Slovakiske nationale opstand og blev såret. Hans bror Július blev dræbt. Under krigen sluttede Alexander Dubček sig til det slovakiske kommunistiske parti (KSS), som opstod efter dannelsen af den Slovakiske Republik.

Efter krigen steg han støt i rækkerne hos KSS og blev medlem af centralkomiteen i 1955. Han blev sendt til Moskvas politiske universitet i 1953 og bestod i 1958. I 1962 var han fuldgyldigt medlem af centralkomiteen i KSČ, og den 5. januar 1968 afløste han Antonín Novotný som førstesekretær for Det tjekkoslovakiske kommunistparti (KSC).

Da reformbevægelsen var knust efter Sovjets invasion, måtte Dubček træde tilbage som partichef den 17. april 1969, men han var formand for Nationalforsamlingen til september 1969. Derpå var han en kort tid ambassadør i Tyrkiet. I juni 1970 blev han hjemkaldt og udelukket fra partiet, hvorefter han i mange år måtte leve som bogholder ved et savværk i Slovakiet.

Under omvæltningerne ("Fløjlsrevolutionen") i 1989 blev Dubček rehabiliteret og valgt som præsident for det tjekkoslovakiske parlament den 28. december 1989.

Alexander Dubčeks grav i Bratislava, Slovakiet.

Alexander Dubček døde den 1. september 1992 som følge af et trafikuheld, hvis nærmere omstændigheder stadig står hen i det uvisse. Han blev begravet på de fremtrædende borgeres kirkegård (Slávičie údolie) i Slovakiets hovedstad, Bratislava.

Eksternt link[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Alexander Dubcek: En selvbiografi, 1993 ISBN 82-574-1003-9 (norsk)
  • Paul Ello: Czechoslovakia's blueprint for "freedom": "Unity, socialism ? Dubček's statements, the original and official documents leading to the conflict of August 1968, 1982 ISBN 978-0-87491-106-0
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]