Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Alexandria (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Alexandria)
Alexandria
الإسكندرية Rediger på Wikidata
Alexandrias byvåben Alexandrias byflag
Overblik
Land Egypten Egypten
Grundlagt 331 f.v.t. Rediger på Wikidata
Postnr. 21500 Rediger på Wikidata
Telefonkode 889 Rediger på Wikidata
UN/LOCODE EGALY Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 4.870.000 (2016)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 2.523 km²
 - Befolknings­tæthed 1.930 pr. km²
Andet
Tidszone Egypt Standard Time[2] (normaltid)
Daylight saving time in Egypt[3] (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. -1 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.alexandria.gov.eg
Oversigtskort
En folkedanser fra Alexandria. Optaget under Wikimania 2008.

Alexandria (arabisk: الإسكندرية al-ʾIskandariyya) er en havneby i Egypten ved Middelhavet. Alexandria er også en oldtidsby, der har eksisteret i henved 4.000 år. Den var en af de største byer i den hellenistiske region og er fortsat en af de største og vigtigste byer i Egypten - i dag landets næststørste.

Det gamle Alexandria fik sit navn efter Alexander den Store og byen blev residens for det ptolemæiske dynasti - i et moderne sprogbrug, en hovedstad. På den tid var Alexandria kendt for sit fyrtårn, der blev et af tidens syv underværker, sit bibliotek og vel også som hovedsæde for den koptiske ortodokse kirke. Arkimedes studerede for en tid i Alexandria, og det var Euklids fødeby. Så vidt den traditionelle (og klassiske) overlevering, men så sent som 2007 - således jævnfør "National Geographic News" (Morrison 2007) - har marinarkæologiske undersøgelser afdækket substantielle bygningsrester fra omkring 700 år før Alexander den Store. Ifølge Abdel-Fattah (2003) er det muligt at følge den tidligere bebyggelse til det mellemste rige omkring år 2000 fvt, ikke mindst på baggrund af Mahmoud al-Falaky (en)'s udgravninger i slutningen af 1800-tallet.

Nutidens Alexandria huser et stort, nationalt bibliotek og kulturelt kompleks, Bibliotheca Alexandrina, opført i et delvist samarbejde med UNESCO, mange uddannelsesinstitutioner - herunder flere universiteter - og et stort havneområde. Byens lufthavn, Borg El Arab Airport, er bl.a. base for Air Arabia Egypt.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ www.demographia.com (fra Wikidata).
  2. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  3. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Abdel-Fattah, Ahmed (2003), "The Question of the Presence of Pharaonic Antiquities in the City of Alexandria and its Neighboring Sites (Alexandria pre-Alexander the Great)", i Lyla Pinch Brock; Zahi Hawass (red.), Egyptology at the Dawn of the Twenty-first Century, Proceedings of the Eighth International Congress of Egyptologists, Cairo, 2000, vol. 2, American University in Cairo Press, s. 63-70, ISBN 9774247140; (Google books)
  • Morrison, Dan (31. juli 2007), "Ancient "Lost" City's Remains Found Under Alexandria's Waters", National Geographic News, news.nationalgeographic.com

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Egyptens geografiSpire
Denne artikel om Egyptens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi