Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Alexandria (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Alexandria)
Alexandria
الإسكندرية
Byflag
Alexandria Flag.png
Alexandria 12-9-2005 3.JPG
Alexandria ved nattetide
Overblik
Land: Egypten Egypten
Guvernør Abdelrahman Hassan
Grundlagt: 331 f.Kr.
Demografi
By: 4.110.015 (2006)
 - Areal: 2.679 km²
Andet
Tidszone: +2 (EET)
Højde m.o.h.: 5 m
Hjemmeside: www.alexandria.gov.eg
Oversigtskort

Koordinater: 31°12′N 29°55′Ø / 31.200°N 29.917°Ø / 31.200; 29.917

En folkedanser fra Alexandria. Optaget under Wikimania 2008.

Alexandria (arabisk: الإسكندرية=al-ʾIskandariyya) er en havneby i Egypten ved Middelhavet. Alexandria er også en oldtidsby, der har eksisteret i henved 4.000 år. Den var en af de største byer i den hellenistiske region og er fortsat en af de største og vigtigste byer i Egypten - i dag landets næststørste.


Det gamle Alexandria fik sit navn efter Alexander den Store og byen blev residens for det ptolemæiske dynasti - i et moderne sprogbrug, en hovedstad. På den tid var Alexandria kendt for sit fyrtårn, der blev et af tidens syv underværker, sit bibliotek og vel også som hovedsæde for den koptiske ortodokse kirke (de). Arkimedes studerede for en tid i Alexandria, og det var Euklids fødeby. Såvidt den traditionelle (og klassiske) overlevering, men så sent som 2007 - således jævnfør "National Geographic News" (Morrison 2007) - har marinarkæologiske undersøgelser afdækket substantielle bygningsrester fra omkring 700 år før Alexander den Store. Ifølge Abdel-Fattah (2003) er det muligt at følge den tidligere bebyggelse til det mellemste rige omkring år 2000 fvt, ikke mindst på baggrund af Mahmoud al-Falaky (en)'s udgravninger i slutningen af 1800-tallet.

Nutidens Alexandria huser et stort, nationalt bibliotek og kulturelt kompleks, Bibliotheca Alexandrina, opført i et delvist samarbejde med UNESCO, mange uddannelsesinstitutioner - herunder flere universiteter - og et stort havneområde. Byens lufthavn, Borg El Arab Airport, er bl.a. base for Air Arabia Egypt.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Abdel-Fattah, Ahmed (2003), "The Question of the Presence of Pharaonic Antiquities in the City of Alexandria and its Neighboring Sites (Alexandria pre-Alexander the Great)", in Lyla Pinch Brock; Zahi Hawass, Egyptology at the Dawn of the Twenty-first Century, Proceedings of the Eighth International Congress of Egyptologists, Cairo, 2000, 2, American University in Cairo Press, s. 63–70, ISBN 9774247140. ; (Google books)
  • Morrison, Dan (July 31, 2007), "Ancient "Lost" City's Remains Found Under Alexandria's Waters", National Geographic News, news.nationalgeographic.com. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Egyptens geografiStub
Denne artikel om Egyptens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi