Alfonso, fyrste af Asturien (1907–1938)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Alfonso, fyrste af Asturien

Alfonso de Borbón y Battenberg, Prince of Asturias.jpg

Personlig information
Født Alfonso Pío Cristino Eduardo Francisco Guillermo Carlos Enrique Eugenio Fernando Antonio Venancio de Borbón y Battenberg Rediger på Wikidata
10. maj 1907 Rediger på Wikidata
Madrid, Spanien Rediger på Wikidata
Dåbsdato 18. maj 1907 Rediger på Wikidata
Død 6. september 1938 (31 år) Rediger på Wikidata
Miami, Florida, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Bilulykke Rediger på Wikidata
Gravsted Panteón de Infantes Rediger på Wikidata
Far Alfons 13. af Spanien Rediger på Wikidata
Mor Victoria Eugenie af Battenberg Rediger på Wikidata
Søskende Gonzalo de Borbón y Battenberg,
Maria Cristina af Spanien,
Beatriz af Spanien,
Juan af Barcelona,
Jaime, hertug af Segovia Rediger på Wikidata
Ægtefæller Edelmira Sampedro y Robato (1933-1937),
Marta Ester Rocafort-Altazarra (1937-1938) Rediger på Wikidata
Barn Alfonso de Bourbon Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ridder af den Gyldne Vlies,
Isabella den Katolskes Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Alfonso, fyrste af Asturien RE, (Alfonso Pío Cristino Eduardo Francisco Guillermo Carlos Enrique Eugenio Fernando Antonio Venancio de Borbón y Battenberg; født 10. maj 1907, død 6. september 1938) var titulær fyrste af Asturien, senere med høflighedstitlen greve af Covadonga. I 1907–1931 var han Spaniens kronprins. De to næste år var han kronprins i eksil. I 1933–1938 havde han ikke arveret til den spanske trone.

Forældre[redigér | rediger kildetekst]

Alfonso af Asturien var den ældste søn af kong Alfons 13. af Spanien og den britisk fødte dronning Victoria Eugenie af Battenberg. Han var barnebarn af Alfons 12. af Spanien, Maria Christina af Østrig, Henrik Moritz af Battenberg og Beatrice af Storbritannien. Han var oldesøn (datterdattersøn) af Victoria af Storbritannien.

Ægteskaber[redigér | rediger kildetekst]

Alfonso giftede sig to gange. Begge gange med cubansk fødte kvinder, og begge ægteskaber endte med skilsmisse. Han var gift med Edelmira Ignacia Adriana Sampedro-Ocejo y Robato (1906–1994) i 1933–1937 og med Marta Esther Rocafort y Altuzarra (1913–1993) i 1937–januar 1938.

Begge Alfonsos ægteskaber var barnløse.

Afkald på arveretten[redigér | rediger kildetekst]

Da ingen af hustruerne var af fyrsteligt blod, måtte Alfonso give afkald på sine titler og arveretten til den spanske trone. Til gengæld anlagde han høflighedstitlen greve af Covadonga, og hans første hustru blev grevinde af Covadonga. Selv Edelmira ikke var prinsesse, så blev hun alligevel opfattet som en del af den kongelige familie. Hun arvede fx nogle af enkedronning Victoria Eugenie af Battenbergs smykker.

Det var egentlig Alfonsos næstældste broder (Jaime, hertug af Segovia og Anjou), der skulle indsættes som tronfølger, men da Jaime var døv, forbigik eksil-kongen (Alfons 13. af Spanien) ham. I stedet blev den yngste broder (Juan af Barcelona) indsat som eksil-tronfølger.

Den spanske diktator Francisco Franco ville ikke acceptere den liberale Juan af Barcelona som tronfølger. I stedet forhandlede Franco med en række andre prinser, og det endte med, at Juan af Barcelonas ældste søn blev tronfølger i 1971 og konge i 1975. Den senere konge (prins Juan Carlos) var kommet til Spanien i 1948, da han var 10 år gammel, og han var blevet opdraget i Francos ånd.

Alfonso blev dermed farbror til Juan Carlos af Spanien (konge i 1975–2014). .

Bløder[redigér | rediger kildetekst]

Som andre af dronning Victoria af Storbritanniens efterkommere var Alfonso bløder. Han mødte sin første hustru, da han blev behandlet for hæmofili på et sanatorium i Lausanne i Schweiz.

I 1938 kom Alfonso alvorligt til skade i en bilulykke i Florida, USA. Kun 31 år gammel døde han af sine blødninger.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.