Algeciras

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Algeciras
Byflag Byvåben
Flag maritime algeciras.svg Escudo de Algeciras (Cádiz).svg
Algeciras Plaza Alta.jpg
Plaza Alta de Algeciras
Overblik
Land Spanien Spanien
Alcalde Tomás Herrera Hormigo
Autonom region Andalusien Andalusien
Provins Skabelon:Lande data Cádiz
Comarca Campo de Gibraltar
Postnr. 11200-11209
Demografi
Indbyggertal 116.209 (2009)
 - Areal 86 km²
 - Befolkningstæthed 1.351 pr. km²
Metroregion 263.739 (2009)
Andet
Tidszone CET (UTC+1)
Højde m.o.h. 20 m
Hjemmeside www.algeciras.es
Oversigtskort

Algeciras er en havneby i Spanien, nær ved det britiske territorium Gibraltar.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Byen er placeret i provinsen Cadiz på Spaniens sydlige kyst og er den sydligste købstad på Den Iberiske Halvø. Byen er den største i hele Gibraltarbugtsområdet, der på spansk hedder Bahía de Algeciras, og har en befolkning på godt 110.000 indbyggere.

Havnen[redigér | rediger kildetekst]

Algeciras havn

Algeciras er et stort forbindelsesled for transport over søvejen til Middelhavet, Spanien og Tangier og andre havne i Marokko samt de Kanariske Øer og enklaverne Ceuta og Melilla. Havnen er placeret som nummer 16 på listen over havne, der flytter mest gods i verden.

Det danske firma A.P. Møller - Mærsk har desuden en stor containerterminal på havnen. Denne styres gennem datterselskabet APM Terminals med hovedsæde i Haag. En del af terminalen benyttes af det Mærsk-ejede selskab Safmarine, der besejler både Afrika og dele af Asien.

Algeciras udgør desuden endepunkterne på Europavejene E05 (andet endepunkt i Greenock, Skotland) og E15 (andet endepunkt i Inverness, Skotland).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen blev etableret i år 713, muligvis på en tidligere romersk by ved navn Portus Albus ("Den hvide havn"). Byen havde en kort periode som selvstændig fra 1035 til 1058. Den hed da al-Jazirah al-Khadra ("Den grønne ø") efter øen Isla Verde, hvor også oprindelsen til byens nuværende navn ses som afledt fra det oprindelige navn. I 1368 blev byen ødelagt efter ordre fra Muhammed V af Granada og området efterfølgende efterladt øde.

Algeciras blev genopbygget i 1704 af flygtningene fra Gibraltar, efter at denne blev taget af engelske/hollandske styrker.

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Spaniens geografiSpire
Denne artikel om Spaniens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi