Ali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ali (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ali)
ʿAlī
Muhammed velsigner Ali

ʿAlī ibn Abū Tālib ((arabisk: علي بن أبي طالب persisk: علی پسر ابو طالب) var Muhammeds svigersøn og fætter og indtager en fremtrædende stilling inden for islam. Han er ifølge sunni-islam den 4. "retledte" kalif efter Abū Bakr, ʿUmar og ʿUthmān. shiaer mener, at han er den første af de tolv ufejlbarlige imamer, som ifølge shia er Muhammeds retmæssige efterfølgere som leder af muslimerne. Ifølge shia havde Muhammed selv forudsagt, at de rette efterfølgere var "tolv personer fra Quraysh-stammen". Shiiter mener, at imām ʿAlī var den første mand, som troede på Muhammeds åbenbaringer fra Gud. Imām ʿAlī var på det tidspunkt ni år.

Oplysninger om ʿAlī[redigér | redigér wikikode]

Navn: ʿAlī ibn Abū Tālib ibn Abd al-Mottaleb.

Han blev hyppigst kaldt Amīr al-Mu'minīn, Asadullāh al-Ghāleb, Ya'sob al-Deen, Walī Allah al-A'adham, al-Murtadā, Haydar, al-Karrār.

Også kaldt Abū Turāb, Abū al-Hasan, Aba Zaynab, Abū al-Hasanayn, Aba'l-Sebtayn.

Fader: Umrān Abd Munaf, kunyah, Abū Tālib og sheik, leder af Albat'haa.

Moder: Fātima bint Asad ibn Hashim ibn Abd Munaf.

Født: Fredag den 13. Rajab efter ʿAm il-Fīl på 30 år.

Fødested: Mekka i det nuværende Saudi Arabien.

Levealder: 63 år.

ʿAlī udøvede sit kald som imam i 29 år fra 632 til 661. Han blev kalif efter ʿUthmān ibn Affān. Hans ledelse af det islamiske imperium varede i fire år og 9 måneder (656-661).

Ægtefæller: ʿAlīs første kone var Fātima al-Zahrā (profeten Mohammeds datter). Hun blev mellem 18 og 24 år gammel. Imam ʿAlī blev også gift med Umm al-Banīn og Fātima bint Wahab, men giftede sig ikke med andre i Fātimas levetid.

Børn: De mest kendte er sønnerne og datteren med hans første kone (Fātima al-Zahrā): Hasan, Husayn, Zaynab og Umm Kulthum. Derudover havde han blandt andre Abbas og Ibn al-Hanafiyyah

Dødsfald: Mandag eller søndag den 21. i ramadan-måneden.

Imam ʿAlī blev myrdet med et forgiftet sværd. Det skete mens han var i færd med at bede morgenbønnen i masjid al-Kūfa-moskéen. Morderen var ʿAbd al-Rahmān ibn al-Muljam al-Murādī, en lejemorder som var blevet betalt for mordet for at bane vejen for et umayyadisk kalifat.

Hans testamente

Da Imam Ali (as) blev uhelbredeligt syg og forgiftet med Abdur-Rahman søn af Muljims sværd (må Allahs forbandelser være over ham), gav Ali (as), følgende testamente til sine sønner Hassan og Hussein (as):

”Jeg råder jer til at frygte Allah, og tilstræb jer ikke de verdslige fornøjelser, selvom de tilstræber sig jer. Sørg ikke over de ting i denne verden, som er blevet nægtet jer. Sig sandheden og handl i forventning efter belønning. Vær fjender imod undertrykkeren og hjælpere imod den undertrykte.

Jeg råder jer, og alle mine børn og nærmeste, og til alle dem disse ord når at frygte Allah, at holde forholdene på plads og overholde de gode relationer iblandt jer selv, da I sandelig har hørt jeres bedstefader (Profeten (sa)) sige: Forbedringen af de indbyrdes forskelle, er bedre end den almindelige bøn og fasten.

Frygt Allah og tænk på Ham, hvad angår de forældreløse børn. Lad dem ikke sulte og lad dem ikke lide i jeres tilstedeværelse. Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet mellem jer og jeres naboer, da de havde del i Profetens råd. Han sagde så godt om dem, at man ville tro, at de havde del i arven. Frygt Allah og lad Ham være midtpunktet i Koranen. Ingen bør være dygtigere end jer til at handle efter den. Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres bøn, fordi den er en søjle i jeres religion. Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres Herres Hus (Kabaen). Svigt det ikke, så længe I liver, for hvis den er svigtet, så vil I ikke opnå frelse. Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres Jihad (stræben), ved hjælp af jeres ejendom, liv og tunger.

Respekter slægtskabet og giv fra jer til andre. Undgå at gå fra hinanden, ved alvorlige indbyrdes forhold. Giv ikke op, med at påbyde det gode og forbyde det onde, så de ondskabsfulde ikke får fremgang i deres status over jer; for hvis Ii beder, vil jeres bønner ikke accepteres.” [Kilde mangler]

Begravelsessted: Imam ʿAlī-moskéen i Najaf i nuværende Irak.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]