Ali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Ali (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Ali)
Broom icon.svg Denne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
 Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Broom icon.svg Formatering
Denne artikel bør formateres (med afsnitsinddeling, interne links o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Ali ibn Abi Talib
Kalligrafisk repræsentation af Ali
Leder af De Troende (Amir al-Mu'minin) (Shia-islamisk synspunkt)
Regerede 656–661
Forgænger Uthman ibn Affan
Også kaldt Amīr al-Mu'minīn, Asadullāh al-Ghāleb, Khayr al-Bashar, Ya'sob al-Deen, Farooq, Walī Allah al-A'adham, al-Murtadā, Haydar, al-Karrār, Abū Turāb, Abū al-Hasan, Aba Zaynab, Abū al-Hasanayn og Aba'l-Sebtayn
Efterfølger Hasan ibn Ali
Ægtefæller
  • Fatima al-Zahra
  • Umamah bint Zainab
  • Umm ul-Banin
  • Leila bint Masoud
  • Asma bint Umays
  • Khawlah bint Ja'far
  • Al Sahba' bint Rabi'ah
Børn
Fulde navn
‘Alī ibn Abī Ṭālib

arabisk: علي بن أبي طالب

Far Abu Talib ibn Abd al-Muttalib
Mor Fatimah bint Asad
Født 13 Rajab 21 FH i den ældgamle (indskudte) Arabiske kalender[1] eller 15. September AD 601
Død 21 Ramadan 40 AH (29. Januar AD 661)[1][2]
Kufa, Irak
Hvilested Imam Ali-moskeen, Najaf, Irak
Religion Islam
ʿAlī
Muhammed velsigner Ali

ʿAlī ibn Abū Tālib (Arabisk: علي بن أبي طالب - Persisk: علی پسر ابو طالب) var Muhammeds svigersøn og fætter og indtager en fremtrædende stilling inden for islam. Shia-muslimer mener, at han er den første af de tolv ufejlbarlige imamer, som ifølge Shia-muslimer er Muhammeds retmæssige efterfølgere som leder af muslimerne. Ifølge shia havde Muhammed selv forudsagt, at de rette efterfølgere var "tolv personer fra Quraysh-stammen". Shiiter mener, at imām ʿAlī var den første mand, som troede på Muhammeds åbenbaringer fra Gud. Imām ʿAlī var på det tidspunkt ni år. Ifølge Sunni-muslimer var han den 4. "retledte" kalif efter Abū Bakr, ʿUmar og ʿUthmān.

Mubahalah begivenheden[redigér | redigér wikikode]

I det 10. år EH (efter hijra) kom kristelige stedfortrædere fra Najran til profeten Muhammad i Medina for at diskutere religiøse anliggender. Selv efter overbevisende argumenter nægtede de kristne at tro, fordi de ikke var villige til at opgive deres religion for Islam.

Ifølge de Guddommelige instruktioner i den Hellige Koran:

Og den, der strides med dig herom, efter at erkendelsen er kommet til dig, (til sådanne) skal du sige: Kom, lad os tilkalde vore sønner og jeres sønner, og vore hustruer og jeres hustruer, og vore ligemænd og jeres ligemænd, og så bede hengivent og nedkalde Allahs forbandelse over løgnerne.” [Koranen 3:61]

Mohamad foreslog, at de kristne skulle bringe deres kvinder, sønner og nære slægtninge den næste morgen, og det samme gjaldt profeten, og de skulle bede, for at fremkalde Guds forbandelse på løgnerne, med henblik på at ende argumentationen.

Da de kristne fra Najran nåede tilbage til deres telte, efter at de havde accepteret Almubahala-udfordringen, rådgav deres leder dem med følgende ord:

Hvis Mohamad i morgen, kommer ud af sit hus med sine familiemedlemmer, så skal I under ingen omstændigheder gå med til Almubahala. Men hvis han medbringer hans ledsagere, så har I ikke noget at frygte, og I skal bestemt gå med til det.

Han vidste, at Almubahala var et spørgsmål om liv eller død for begge parter, inklusive deres familiemedlemmer. Hvis den hellige Profet (sa) tvivlede det mindste på det Islamiske budskab, så ville han ikke have givet de kristne Almubahala-udfordringen. Hvis han havde den mindste frygt for, at forbandelserne ville påvirke ham og hans nærmeste familiemedlemmer, så ville han ikke overveje at komme ud med dem for at møde de kristne.

Ved daggry, gik profeten til marken, hvori de skulle mødes, med sine børnebørn, førende Hassan med hånden, løftende Hussein på armen, mens Fatima gik ved siden af ham, og Ali gående bagved hende med islams banner. Da de kristne så denne procession langvejsfra, kom de til den konklusion, at Mohamad var den sande Guds Profet, for han havde bragt med sig sine kæreste og nærmeste.

De kristne tog hen til Profeten og informerede ham, at de ikke var villige til at bede om forbandelse over løgnerne, i stedet, var de villige til at betale Jizyah (skat) og komme med et forlig. Profeten henviste dem til Ali for betingelserne.

Bemærk, at verset siger: "..og vore ligemænd og jeres ligemænd.." Og på arabisk: "wa-ʾanfusanā wa-ʾanfusakum"

Dette betyder, at profeten Muhammed skal tage den person, der ligner ham mest og er ham jævnbyrdig, her vælger profeten Imam Ali - Dette er et af mange beviser, der beviser hvor stor en position Imam Ali tillagdes. Så stor at profeten valgte ham som ligemand.

Hans testamente[redigér | redigér wikikode]

Da Imam Ali (as) blev uhelbredeligt syg og forgiftet med Abdur-Rahman søn af Muljims sværd, gav Ali (as), følgende testamente til sine sønner Hassan og Hussein (as):

”Jeg råder jer til at frygte Allah, og tilstræb jer ikke de verdslige fornøjelser, selvom de tilstræber sig jer. Sørg ikke over de ting i denne verden, som er blevet nægtet jer. Sig sandheden og handl i forventning efter belønning. Vær fjender imod undertrykkeren og hjælpere imod den undertrykte.
Jeg råder jer, og alle mine børn og nærmeste, og til alle dem disse ord når at frygte Allah, at holde forholdene på plads og overholde de gode relationer iblandt jer selv, da I sandelig har hørt jeres bedstefader (Profeten (sa)) sige: Forbedringen af de indbyrdes forskelle, er bedre end den almindelige bøn og fasten.
Frygt Allah og tænk på Ham, hvad angår de forældreløse børn. Lad dem ikke sulte og lad dem ikke lide i jeres tilstedeværelse.
Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet mellem jer og jeres naboer, da de havde del i Profetens råd. Han sagde så godt om dem, at man ville tro, at de havde del i arven.
Frygt Allah og lad Ham være midtpunktet i Koranen. Ingen bør være dygtigere end jer til at handle efter den.
Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres bøn, fordi den er en søjle i jeres religion.
Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres Herres Hus (Kabaen). Svigt det ikke, så længe I liver, for hvis den er svigtet, så vil I ikke opnå frelse.
Frygt Allah, og lad Ham være midtpunktet i jeres Jihad (stræben), ved hjælp af jeres ejendom, liv og tunger.
Respekter slægtskabet og giv fra jer til andre. Undgå at gå fra hinanden, ved alvorlige indbyrdes forhold. Giv ikke op, med at påbyde det gode og forbyde det onde, så de ondskabsfulde ikke får fremgang i deres status over jer; for hvis I beder, vil jeres bønner ikke accepteres.” [Kilde mangler]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

http://www.imam-ali.dk/navnetitler

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Al-Islam. The Life of the Commander of the Faithful Ali Ibn Abu Talib (as). Hentet 6 December 2015. 
  2. ^ Shad, Abdur Rahman. Ali Al-Murtaza. Kazi Publications; 1978 1st Edition. Mohiyuddin, Dr. Ata. Ali The Superman. Sh. Muhammad Ashraf Publishers; 1980 1st Edition. Lalljee, Yousuf N. Ali The Magnificent. Ansariyan Publications; Jan 1981 1st Edition.