Spring til indhold

Alice i Eventyrland (film fra 1951)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Alice i Eventyrland
Overblik
OriginaltitelAlice in Wonderland
Dansk titelAlice i Eventyrland
GenreAnimation
Instrueret afClyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Manuskript afWinston Hibler
Ted Sears
Bill Peet
Erdman Penner
Joe Rinaldi
Milt Banta
William Cottrell
Dick Kelsey
Joe Grant
Dick Huemer
Del Connell
Tom Oreb
John Walbridge
Baseret påBag spejlet,
Alice i Eventyrland Rediger på Wikidata
FilmholdsmedlemJohn Hench,
Mary Blair,
Sam Slyfield,
Al Teeter,
Robert O. Cook med flere Rediger på Wikidata
KlipLloyd L. Richardson
FilmmusikWalt Disney's Alice In Wonderland Rediger på Wikidata
Musik afOliver Wallace
Produceret afWalt Disney
DistributørRKO Pictures
UdgivelsesdatoUSA 28. juli 1951
Danmark 26. december 1951
CensurAlle Tilladt for alle
Længde75 minutter
OprindelseslandUSA USA
SprogEngelsk / dansk
Budget$3.000.000
DVDJa
VHSJa
Blu-rayJa
Links
på IMDb
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Alice i Eventyrlands hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
For alternative betydninger, se Alice i Eventyrland (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Alice i Eventyrland)

Alice i Eventyrland er en amerikansk animeret musical-fantasy-komedie-film fra 1951, som er produceret og udgivet af Walt Disney Productions og som er baseret på Lewis Carrolls bøger Alice i Eventyrland og Bag spejlet. Udarbejdet med selveste Walt Disney ham selv, er filmen flere gange blevet rost for at være noget af det bedste stykke arbejde der er blevet skabt i Disney-studiernes historie, trods den lunkne, næsten fjendtlige modtagelse den fik, især i Storbritannien. Der er siden blevet indtalt nye stemmer på dansk med bl.a. Torben Zeller, John Hahn-Petersen og Amalie Dollerup

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Ved bredden af en rolig flod, begynder Alice at kede sig ved søsterens oplæsning af en bog. Alice ser en hvid kanin med en vest på og bærende på et kæmpe lommeur. Hun følger efter ham og falder ned i et kaninhul. På bunden af hullet følger hun Hr. Kanin ind i et stort kammer, men kaninen forsvinder ud af en lille bitte dør. Dørhåndtaget forslår Alice at drikke flasken på bordet, hvorpå der står: "Drik mig". Drikken gør hende lille bitte. Døren, hun passer nu til, er låst og nu er nøglen dukket op, oppe på det nu tårnhøje bord. Håndtaget henviser Alice til en småkage med skriften: "Spis mig". Kagen får hende til at vokse så meget, at hendes hoved når loftet og Alice begynder at græde. Hendes tårer oversvømmer næsten hele værelset. Håndtaget påpeger at der stadig er noget tilbage i flasken fra før, så hun drikker det sidste. Alice bliver så lille at hun falder ned i flasken og bliver skyllet ud af nøglehullet i søen hendes tårer har skabt.

På land leder en Dodo en gruppe mærkværdige dyr i et underligt ræs, for at blive tør. Alice møder Di og Dum, de to tykke brødre, der fortæller om "Hvalrossen og Manden". Alice sniger sig væk og kommer til Hr. Kanins hus. Da Kaninen ser Alice, beordrer han hende til at hente hans handsker ind i huset. Inde i huset spiser Alice en af de fremstillede småkager. Hun vokser så meget at hun til sidst sidder fast inde i huset. Dodoen prøver at hjælpe ved at sende gartneren Bill ned gennem skorstenen og derefter sætte ild til huset. Alice får fat i en gulerod fra haven og da hun har spist den, formindskes hun og bliver kun 5 cm høj.

Alice jagter igen Hr. Kanin, denne gang i en have med store blomster, der ser hende som ukrudt og smider hende ud. Hun møder nu den vandpibe-rygende kålorm, der forvandler sig til en sommerfugl, men ikke før han har givet hende kryptiske råd om den svamp hun sidder på. Alice brækker en stump af hver side af svampen og spiser den ene del, der får hende til at vokse til normal størrelse.

Alice modtager mystiske oplysninger af Filurkatten, et kattelignende væsen, der har evnen til at dukke op og forsvinde, som den vil, der leder hende til Påskeharens have, hvor Påskeharen fejrer sin "ikke-fødselsdag" med Den Gale Hattemager og Syvsoveren. Alice bliver efterhånden træt af deres uhøflighed og beslutter at gå hjem, efterladt efter hendes jagt på Hr. Kanin. Hun farer vild og på vej søgen efter en vej ud af skoven, ser hun alle skovens mystiske væsner, indtil Filurkatten dukker op og viser hende en genvej ud gennem et træ.

Alice kommer ind i en højhækkede labyrint, hvor hun ser levende spillekort male buskenes roser røde. Pludselig kommer Hr. Kanin og annoncerer den krigeriske dronning af Eventyrland, Hjerter-Dame, den meget lille og slappe Konge og en kort-hær. Dronningen inviterer Alice til at spille en meget besynderlig udgave af krocket, hvor man bruger flamingoer som køller, pindsvin som bolde og kort-soldater som buer. Filurkatten driller Dronningen, der beskylder Alice for spøgen of beordrer at hun skal halshugges. Kongen foreslår at hun får en retssag i stedet. Hun bliver dømt skyldig af de fjollede bekendtskaber hun har gjort sig i Eventyrland. Som følge af Dronningens maniske ordre om at hun skal "af med hovedet", begynder hele salen at jagte Alice.

Da Alice finder tilbage tilbage Dørhåndtaget, fortæller det hende at Han stadig er låst, men at hun også allerede er ude på den anden side. Da hun kigger gennem nøglehullet, ser Alice sig selv ligge og sove i parken. Som flokken kommer nærmere og nærmere, begynder hun at råbe "Alice, vågn op" for at vække sig selv, inden hun vågner ved lyden af sin søsters kalden. De to piger når lige hjem til tetid, mens Alice funderer over hendes oplevelser i Eventyrland og indser at fantasi og logik måske eksisterer af en årsag.

Stemmer[redigér | rediger kildetekst]

Figur Amerikanske skuespillere Dansk version
(1951)
Dansk version
(1998)
Alice Kathryn Beaumont Ilselil Larsen Amalie Dollerup
Alices søster Heather Angel Astrid Villaume Pauline Rehné
Kålormen Jerry Colonna John Price Torben Sekov
Peter Kanin Bill Thompson Elith Foss Donald Andersen
Syvsovermusen Jimmy MacDonald Kirsten Rolffes Michelle Bjørn-Andersen
Rosen Doris Lloyd Kirsten Rolffes ?
Fuglen Queenie Leonard Kirsten Rolffes ?
Håndtaget Joseph Kearns Dirch Passer Peter Aude
Den Gale Hattemager Ed Wynn Knud Heglund Torben Zeller
Dodo Bill Thompson Sigurd Langberg Henning Moritzen
Haren Jerry Colonna Ove Sprogøe Thomas Mørk
Filurkatten Sterling Holloway Svend Asmussen John Hahn-Petersen
Roshval J. Pat O'Malley Svend Asmussen Aage Haugland
Tvilling Di J. Pat O'Malley Svend Asmussen Henrik Koefoed
Hjerter Dame Verna Felton Sigrid Horne-Rasmussen Susanne Lundberg
Tvilling Dum J. Pat O'Malley Ulrik Neumann Henrik Koefoed
Tømmermanden J. Pat O'Malley Ulrik Neumann Søren Sætter-Lassen
Hjerter Konge Dick Trout Arthur Jensen Dennis Otto Hansen
Firbenet Bromand Larry Grey Buster Larsen Henrik Sloth
Østers børn Baby Oysters Mads Sætter-Lassen

Maria Rangan Paulsen

Spillekort Other Cards Torben Sekov

Peter Aude

Henrik Sloth

Nomineringer[redigér | rediger kildetekst]

Academy Awards

  • 1952: Nomineret: "Best Music, Scoring of a Musical Picture" – Oliver Wallace

Venice Film Festival

  • 1951: Nomineret: Golden Lion – Clyde Geronimi, Wilfred Jackson og Hamilton Luske

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]