Alien (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Alien.
Alien - Den 8. Passager
Alien - Museo nazionale del cinema.jpeg
Originaltitel Alien
Genre Science Fiction
Horror
Instrueret af Ridley Scott
Produceret af Gordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Manuskript af Manuskript:
Dan O'Bannon
Historie:
Dan O'Bannon
Ronald Shusett
Ukrediteret:
David Giler
Walter Hill
Medvirkende Tom Skerritt
Sigourney Weaver
Veronica Cartwright
Harry Dean Stanton
John Hurt
Ian Holm
Yaphet Kotto
Musik af Jerry Goldsmith
Fotografering Derek Vanlint
Klip Terry RawlingsRediger på Wikidata
Distributør 20th Century Fox
Udgivelsesdato 25 Maj, 1979
Længde 119 minutter
Land USA
England
Sprog Engelsk
Budget $11,000,000
Indtjening $104,931,801
Efterfulgte Prometheus
Fortsættes i Aliens
Priser Academy Award for bedste special effekter (1980)
Links
på IMDb
på scope.dk
i SFDb
Hjemmeside http://www.alienlegend.comRediger på Wikidata
Noter
Oplysninger med symbolet Rediger på Wikidata stammer fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

Alien er en science fiction- / horror-film fra 1979 instrueret af Ridley Scott bygget på en historie af Dan O'Bannon og Ronald Shusett. Filmens titel refererer til et meget aggressivt rumvæsen der truer besætningen på rumfragtskibet Nostromo. På rollelisten ses bl.a. Sigourney Weaver som Ellen Ripley, Tom Skerritt som kaptajn Dallas og Ian Holm som den videnskabelige officer Ash.

De tre officielle efterfølgere er Aliens (1986), Alien 3 (1992), Alien: Resurrection (1997)

Plottet[redigér | redigér wikikode]

Det kommercielle slæberumskib Nostromo er på vej hjem til Jorden efter en lang rejse til planeten Thedus. Rumskibet har en last på tyve millioner tons mineralske malm samt et raffinaderi på slæb og har desuden en besætning på syv personer i dvale tilstand om bord. Rumskibet modtager pludseligt et ukendt signal fra en nærliggende planetoid og skibets computer vækker besætningen fra dvalen. Efter ordrer fra deres arbejdsgivere på Jorden begynder besætningen proceduren med, at afkoble raffinaderiet fra rumskibet for derefter, at lande på planetoiden hvilket resulterer i, at rumskibet bliver beskadet. Kaptajn Dalles, den næstkommenderende officer Kane og navigatøren Lambert sætter sig for, at undersøge signalets kilde, imens bliver officeren Ripley, den videnskabelige ansvarlige officer Ask og besætningsmedlemmet Parker tilbage på rumskibet for både at overvåge de andres fremskidt på planetoiden samt for at foretage reparationer på det beskadige rumskib.

Nede på planetoiden opdager Dallas, Kane, og Lambert, at signalet kommer fra et fremmet rumskib. Inde i det forladte rumskib finder Dallas, Kane, og Lambert de sidste jordiske resterne af et ukendt rumvæsen hvis krop ser ud til at være eksploderet indefra. I mellemtiden på Nostromo har rumskibets computer delvist tydet signalet, som viser sig ifølge Ripley, at være en form for advarsel. Kane opdager et stort kammer på det ukendte rumskib, som indeholder mange fremmede æg hvoraf det ene har frigivet et fremmet rumvæsen, der angiber og fastgøre sig til hans ansigt. Dallas og Lambert bærer den bevistløse Kane tilbage til Nostromo, hvor Ash giver dem adgang til rumskibet imod Ripleys ordre om, at følge rumskibets karantæne protokol. Besætningen forsøger forgæves, at fjerne rumvæsenet fra Kanes ansigt og opdager ved samme lejlighed, at rumvæsenets blod er en meget stærk ætsende syre. Til sidst løsner rumvæsenet sig selv fra Kanes ansigt og bliver senere fundet død om bord på rumskibet. Med rumskibet færdigt repareret genoptager besætningen deres rejse tilbage til Jorden.

Senere vågner Kane og er tilsynldende uskadt, men i løbet af måltidet før de igen skal i dvale begynder Kane, at få voldsomme kramper samt, at han ikke kan få vejret. Pludselige sprænger et rumvæsen ud af hans brystkasse hvilket dræber ham på stedet. Rumvæsnet flygter ud i rumskibet. Selvom besætningen ikke har nogle rigtige våben med om bord på rumskibet forsøger de alligevel på, at fange rumvæsnet med hjemmelavede elektiske stave og flammekastere. Brett følger med besætningens kat ind i et stort rum hvor et nu fuldvoksnet rumvæsne angriber ham og tager hans krop med ind i en af rumskibets luftskakter. Dallas kravler ind i luftskakten for at tvinge rumvæsnet videre ind i en luftsluse hvor den kan blive smidt ud i rummet, men rumvæsnet narre ham med et bagholdsangreb og dræber ham. Lambert bønfalder de resterende levende besætningsmedlemmer om, at de sammen med ham skal undslippe Nostromo med hjælp fra rumskibets nødkapsel, men Ripley som nu har taget kommandoen forklare ham, at rumskibets nødkapsel ikke kan holde de fire personer i live længe nok til at nå Jorden.

Igennem rumskibets computer finder Ripley ud af, at Ash er blevet beordret til at returnere rumvæsnet til deres arbejsgivere selv hvis det koster besætningen livet. Ash angriber hende, men Parker griber ind og halshugger ham med et slag fra en kølle hvilket afslører, at Ash i virkelighden er en androide. Men før Parker brænder ham forudser Ash, at besætningsmedlemerne ikke vil overleve i sidste ende. De sidste tre besætningsmedlemmer planlægger, at aktivere Nostromos selvdestruktions mekanisme og derefter flygte i rumskibets nødkapsel, men Parker og Lambert bliver begge dræbt af rumvæsnet, imens de samler de nødvendige forsyninger til flugten. Ripley igangsætter selvdestrutions sekvensen på egen hånd og tager katten med over til nødkapselen for at flygte, men finder ud af, at vejen er blokeret af rumvæsnet. Hun forsøger uden held, at afbryde selvdestrutions sekvensen, men vender så tilbage til nødkapselen hvor rumvæsnet nu er væk. Ripley undslipper i nødkapselen imens rumskibet Nostromo eksplodere.

Da Ripley gør sig klar til, at gå i dvale opdager hun, at rumvæsnet er om bord på nødkapselen. Hun trækker i sin rumdragt og åbner lugen, hvilket forårsager en eksposive dekompression, som tvinger rumvæsnet ud af den åbne dør. Rumvæsnet forsøger at kravle ind i en af motorerne, men Ripley aktiverer dem og blæser resterne at rumvæsnet ud i rummet. Derefter lægger hun sig selv og katten i dvale så de kan være klar til den lange hjemrejse tilbage til Jorden.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Amerikansk Stub
Denne artikel om amerikansk film er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Film