Alkoholmeter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Alkoholmeter (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Alkoholmeter)
Alkometer som benyttes af det danske Politi - alkoholmeter s-300.

Et alkoholmeter er et apparat som benyttes til at måle mængden af alkohol i en persons blod via en udåndningsprøve.

Mængden af alkohol måles i promille. I Danmark er den øvre grænse for alkoholpromille for at føre et køretøj eller en båd 0,5 promille.

Bevisalkoholmeter[redigér | redigér wikikode]

Lige før Påske 2010 tog Nordsjællands Politi et nyt mobilt bevisalkometer i brug, som led i et pilotprojekt. Gennem en udåndingsprøve på stedet kan bevisalkometrene afgøre mængden af alkohol i kroppen og dermes skal bilisten ikke først køres til en læge for at udtage den blodprøve, som bilister i dag får taget, når der er mistanke om spirituskørsel, og det sparer sagsbehandlingstid. Dermed kan politiet frakende bilister kørekortet omgående fordi de ikke skal vente på blodprøven testes, fordi de med det samme kan konstatere, om bilisten er spirituspåvirket. Det er også en fordel for bilisterne, som slipper for at vente på en afgørelse, der godt kan trække ud i over en måned.

Alkometret fungerer på den måde, at bilisten får en udåndingstest med fem minutters mellemrum, hvis et almindeligt alkometer har konstateret en alkoholpromille på over 0,50. Resultatet udregnes på baggrund af middelværdien af de to udåndinger minus 15 procents sikkerhedsfradrag. Bevisalkometrene forventes indført i hele Danmark inden udgangen af 2011.[1]

Håndholdte alkoholmeter[redigér | redigér wikikode]

Politiet i Danmark har siden 1980’erne benyttet de såkaldte håndholdte alkoholmeter – disse er hvad de fleste forbinder med et alkoholmeter. Politiet i Danmark benytter flere forskellige modeller af alkoholmeter, det mest brugte er dog alkoholmeter S-300 [2]

Disse alkoholmetre indeholder en brændselscelle, som omdanner den alkohol, som testpersonen måtte have i sin ånde, til en elektrisk strøm. Denne strøm bliver derefter omregnet til en given promille, som vises af alkoholmeteret.

Forbrugeralkoholmeter[redigér | redigér wikikode]

Der findes også alkoholmetre, som er fremstillet til private forbrugere, så ’almindelige’ mennesker også kan teste deres promille, inden de f.eks. skal køre deres bil. Nogle af disse alkoholmeter til private benytter også en brændselscelle, som Politiets alkoholmeter gør, mens andre ikke gør.[3]

Alkoholmeter som ikke benytter en brændselscelle kan give udslag på andet end alkohol. Tyggegummi, lakrids og bosjer kan give udslag på et alkoholmeter uden brændselscelle, og dette er blandt andet grunden til at Politiet kun bruger alkoholmeter med brændselsceller.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]