Spring til indhold

Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. Opslagsordet har også en anden betydning, se Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti).
Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa Gruppen
Gruppe i Europa Parlamentet
NavnAlliancen af Liberale og Demokrater for Europa Gruppen
IdeologiLiberalisme[1]
Konservativ liberalisme[2]
Socialliberalisme[2]
Politisk positionMidterparti
Europæiske partierPartiet Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa
Det Europæiske Demokratiske Parti
Associerede organisationerLiberal International
Fra20. juli 2004
Tiljuni 2019
ForegåendeEuropæisk Liberal Demokratisk og Reformgruppe

Gruppen Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (ALDE/ADLE) (engelsk: Alliance of Liberals and Democrats for Europe, fransk: Alliance des Démocrates et des Libéraux pour l'Europe) var en alliance mellem to europæiske politiske partier, nemlig Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (parti) (ALDE) og Det Europæiske Demokratiske Parti (EDP). Det var den tredjestørste politiske gruppe i Europa-Parlamentet med 84 medlemmer fordelt på 22 lande.[hvornår?] ALDE var også repræsenteret i Regionsudvalget, Europarådets Parlamentariske Forsamling og NATO's Parlamentariske Forsamling.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

På mødet i Det Europæiske Liberale og Demokratiske Partis parlamentariske gruppe, som fandt sted i Bruxelles den 13. juli 2004, vedtog man en henstilling om at oprette en ny gruppe sammen med medlemmer af Europa-Parlamentet fra Det Europæiske Demokratiske Parti, der var grundlagt af François Bayrous UDF, Arbejderpartiet i Litauen og det italienske La Margherita. De to europæiske politiske partier er fortsat separate partier uden for Europa-Parlamentet. Den oprindelige gruppe bestod af 88 medlemmer. På ALDE-Gruppens stiftelsesmøde, som fandt sted umiddelbart efter ELDR-mødet, blev medlem af Europa-Parlamentet for det britiske Liberale Demokratiske Parti Graham Watson valgt til gruppeleder. Man vedtog også et 10-punktsprogram for Europa.

Medlemmer[redigér | rediger kildetekst]

De sidste danske medlemmer af ALDE-gruppen var blandt andre:[3]

Ulla Tørnæs blev minister for uddannelse og forskning den 29. februar 2016. Den samme dag forlod hun Europa-Parlamentet. Den 3. marts 2016 blev mandatet overtaget af Morten Løkkegaard (V).

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Nordsieck, Wolfram (2019). "European Union". Parties and Elections in Europe. Arkiveret fra originalen 2017-06-08. Hentet 2019-05-30.
  2. ^ a b Slomp, Hans (2011-09-26). Europe, A Political Profile: An American Companion to European Politics. ABC-CLIO. s. 245. ISBN 978-0-313-39182-8. Hentet 2018-09-20.
  3. ^ "Country". Arkiveret fra originalen 23. maj 2014. Hentet 14. maj 2015.