Almindelig guldnælde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Almindelig Guldnælde)
Gå til: navigation, søg
  Guldnælde ?
Foto: Krzysztof Ziarnek.
Foto: Krzysztof Ziarnek.
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Lamiales (Læbeblomst-ordenen)
Familie: Lamiaceae (Læbeblomst-familien)
Slægt: Lamiastrum
Art: L. galeobdolon
Synonymer
Lamiastrum galeobdolon

Almindelig guldnælde (Lamiastrum galeobdolon) eller blot guldnælde er en krybende 15-100 cm lang, bomstrende plante, der er vildtvoksende i løvskovene i det østlige Danmark. Den bliver ofte brugt som bunddækkende staude under skyggende træer og buske. Planten har en ubehagelig "duft" (artstilføjelsen galeobdolon betyder "væsellugt").

Guldnælden ligner meget døvnælde og har tidligere været kategoriseret under dennes slægtsnavn Lamium, men botanikere har fundet frem til, at guldnælden tilhører sin egen slægt, der har fået navnet Lamiastrum.[1]

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Guldnælde er en flerårig, urteagtig plante med en krybende til opstigende vækst. Ældre planter bliver fladedækkende. Stænglerne er behårede og firkantede i tværsnit. Bladene sidder modsat, og de er æg- til hjerteformede med rundtakket rand. I de fleste tilfælde har oversiden hvide eller metalfarvede aftegninger i den græsgrønne grundfarve, mens undersiden er mere eller mindre klart violet.

Blomstringen finder sted i maj-juni, hvor man finder blomsterne siddende så mange sammen i bladhjørnerne (2-10), at de næsten virker kransstillede. De er 5-tallige og uregelmæssige (kun én symmetriakse) med gule kronblade. Frugterne er firedelte spaltefrugter.

Rodsystemet består af underjordiske stængler, der bærer trævlede rødder ligesom de rodslående, overjordiske stængler.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 1,00 m (50 x 100 cm/år), heri ikke medregnet planter fra rodslående skud.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier (Centraleuropa)
Guldnælde
L = 3 T = 5 K = 4 F = 5 R = 7 N = 5

Arten er udbredt i Mellemøsten, Kaukasus og det meste af Europa, herunder også det østlige Danmark. Den er knyttet til løvskove med halvskygge og humus- og kalkrig jord.

I Nim Skov ved Horsens vokser planten på nordvendte, meget nærings- og kalkrige skråninger sammen med bl.a. alm. lungeurt, blå anemone, fladkravet kodriver, fruebær, hvid hestehov, rederod, skovvikke, storblomstret kodriver og vårfladbælg[2]

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Arten bruges som bunddækkeplante under skyggende træer og buske.

Underarter[redigér | redigér wikikode]

Arten findes i Danmark med to underarter

  • L. galeobdolon subsp. galeobdolon med enten ensfarvet bladoverside eller med hvidlige pletter. Denne underart er almindelig i det sydøstlige Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm på muldrig bund i løvskove.
  • L. galeobdolon subsp. argentatum (haveguldnælde) med sammenhængende hvide tegninger på bladenes overside. Haveguldnælde er især almindelig i Nordsjælland i løvskove og krat. Den er fovildet fra haver og er under spredning.


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Noter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.