Almindelig ananas

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Almindelig Ananas
Blomstrende Ananas.
Blomstrende Ananas.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Liliopsida (Énkimbladede)
Orden Poales (Græs-ordenen)
Familie Bromeliaceae (Ananas-familien)
Slægt Ananas (Ananas-slægten)
Art Ananas comosus
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig Ananas (Ananas comosus) stammer fra Brasilien, hvor den allerede blev dyrket af indianerne, da europæerne gjorde deres indtog i Amerika. Første gang den blev bragt til Europa, var med Columbus' anden rejse i 1493. Navnet er indiansk og betyder "den uovertrufne frugt"[kilde mangler].

Frugten kan veje helt op til 5 kilo[kilde mangler].

Planten er en flerårig, urteagtig rosetplante, med lange stive mørkegrønne ofte tornede blade. Midt i rosetten udvikles blomsterstanden med mere end hundrede blomster, der udvikler sig til bær, der smelter sammen med blomsterstandens højblade og akse. På den måde dannes frugten, der kan spises frisk, indgå i (asiatiske)[hvilke?][bør uddybes] retter eller henkoges. Ananasjuice er et alternativ til den traditionelle appelsinjuice.[kilde mangler]

Den modne ananas dufter sødt og stærkt.

Ernæring[redigér | rediger kildetekst]

Ananas
Ananas i skiver
Næringsværdi pr. 100g
Energi 232 kJ (55 kcal)
 Fedt 0,4 g
 Kulhydrater 13 g
 Protein 0,5 g
DTU Fødevareinstituttet

Rå ananas er en god kilde til mangan og vitamin C, men indeholder ellers intet større indhold af essentielle næringsstoffer.[1] Den indeholder dog et fordøjelsesfremmende enzym.

Fodnoter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Nutrient data for pineapple, raw, all varieties, per 100 g serving". Nutritiondata.com, USDA SR-21. Hentet 2012-03-01.

Kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til:
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.