Almindelig boghvede

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Almindelig boghvede
Fagopyrum esculentum2.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt Fagopyrum (Boghvede)
Art F. esculentum
Videnskabeligt artsnavn
Fagopyrum esculentum
Moench.
Synonymer
Fagopyrum esculentum subsp. esculentum
Polygonum fagopyrum
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig boghvede (Fagopyrum esculentum) er en urt der hører til pileurt-familien (Polygonaceae), med oprette stængler i op til 60 til 80 cm. Bladene er pilformede, blomsterne er lyserøde (sjældent hvide) og sidder i halvskærm. Frugten er en lille, trekantet nød, der i form kan minde om bøgens frugt, bog [1]. Boghvede er egentlig ikke en kornart, men dens frugt ligner korn meget i sin sammensætning og betragtes normalt som en kornart. Boghveden er vildtvoksende i Sibirien. Den har et højt indhold af aminosyren lysin og indeholder meget organisk bundet calcium, jern, kalium, magnesium, kisel og fluor.

Hjemsted[redigér | rediger kildetekst]

Almindelig boghvede er hjemmehørende i Kina (Yunnan og Tibet), men arten er naturaliseret i både afrikanske, asiatiske, europæiske og nordamerikanske lande og også i Australien og New Zealand. Boghvede er tørketålende og nøjsom med hensyn til jordens mineralindhold. Derfor findes den også på veldrænet, sandet bund med lavt kalkindhold[2]. Det er en varmeelskende plante, som dør bort ved selv ganske lave minusgrader[3]

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Hel boghvede koges som ris eller grød. Kornene får en grødlig konsistens under kogning, hvorfor den bør dekstrineres, inden den tilberedes som ris. Boghvedemel bruges bl.a. til galettes (franske madpandekager), morgenmadsprodukter og kiks. Boghvede er letfordøjelig og velegnet som diætmad.

En del mennesker er allergiske overfor farvestoffet fagopyrin, som findes i boghvedens yderskal. Man kan fjerne fagopyrinen ved at skylle boghveden med kogt vand.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Almindelig boghvede.
Blomster.
Blade.
Stængel.
Vækstform.
Boghvedeprodukter:
frø, flager og knækbrød.
Habitat.
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ denstoredanske.dk: Boghvede
  2. ^ Erich Oberdorfer: Pflanzensoziologische Exkursionsflora für Deutschland und angrenzende Gebiete, 2001, ISBN 3-8001-3131-5, side 339 (tysk)
  3. ^ Oskar Sebald, Siegmund Seybold og Georg Philippi (udg.): Die Farn- und Blütenpflanzen Baden-Württembergs, 2. udg. bd 1, 1993, ISBN 3-8001-3322-9 (tysk)