Almindelige delfiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Almindelig Delfin ?
Common dolphin.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Cetacea (Hvaler)
Underorden: Odontoceti
(Tandhvaler)
Slægt: Delphinus
Art: D. delphis
D. capensis

Videnskabeligt artsnavn
Delphinus capensis
Gray, 1828
Langnæbbet almindelig delfins leveområde
Langnæbbet almindelig delfins leveområde
Delphinus delphis
Linnaeus, 1758
Kortnæbbet almindelig delfins leveområde
Kortnæbbet almindelig delfins leveområde

Den almindelige delfin er navnet, som gives op til tre arter af delfiner, der udgør slægten Delphinus.

Før midten af 1990'erne accepterede de fleste taksonomer kun en art i slægten, den Almindelige Delfin Delphinus delphis. Moderne forskere godkender typisk to arter – den kortnæbbede almindelige delfin, der beholder det systematiske navn Delphinus delphis, og den Langnæbbede almindelige delfin D. capensis. På trods af sit navn er den almindelige delfin ikke den art, folk typisk forestiller sig. Den fornøjelse tilhører øresvinet, primært på grund af tv-serien Flipper, samt deres optræden i delfinarier.

Forskelliggørelse af arterne[redigér | redigér wikikode]

På trods af den historiske praksis med at klaske hele Delphinus slægten ned i en enkelt art, udviser disse enormt spredte delfiner en stor variation af størrelse, form og farve. I de sidste par årtier er intet mindre end over 20 forskellige arter i slægten blevet foreslået. Forskere i 1960'erne konkluderede, at der var to arter – den kortnæbbede og den langnæbbede. Deres konklusion blev senere bekræftet af dybdegående genetiske undersøgelser i 1990'erne. Dette studie kom også frem til, at en tredje art (D. tropicalis, ofte kaldet Arabisk Almindelig Delfin) muligvis eksisterede. Den karakteriseres ved et endnu tyndere og længere næb end den langnæbbede art. De nuværende taksonomiske værker betragter den dog som en regional variation.

Distribution[redigér | redigér wikikode]

Den almindelige delfin er vidt udbredt i tempererede, subtropiske og tropiske vande i hele verden, i et bånd, der breder sig fra 40 grader syd, til 50 grader nord. Variationen i udseendet i de forskellige grupper antyder, at grupperne ikke blandes. Arten foretrækker typisk lukkede vandområder, som Rødehavet eller Middelhavet. Dybt vand foretrækkes dog frem for lavt vand. Nogle flokke er lokale til ét område, mens andre migrerer. Foretrukken vandoverflade-temperatur er 10-28° Celsius. Den totale bestandsstørrelse er ukendt, men rummer i hundreder af tusinder.

Opførsel[redigér | redigér wikikode]

Almindelige delfiner lever i grupper af 10-50, og samles ofte i supergrupper på mellem 100 og 2000 individer. Disse grupper er meget aktive – gruppen stiger ofte op til overfladen, hopper og splasker sammen.

Delfiner er set blandet sammen med andre delfiner, eller flokke af store hvaler. En interessant teori går på, at delfinernes 'bov-ridning' på store hvaler var grundlaget for, at de nu ofte rider på skibes bov-bølger.

Graviditeten varer ca. 11 måneder, og kalven bliver hos moderen i et til tre år. Seksuel modenhed sker efter fem år, og varer i tyve til femogtyve år. Disse tal varierer dog betydeligt blandt de enkelte bestande.

Trusler[redigér | redigér wikikode]

Almindelige delfiner står over for en række trusler fra mennesker. Bestande er blevet jagtet ud for Peru's kyst, for mad og til haj madding. I de fleste andre områder er delfinerne ikke blevet jagtet direkte. Mange tusinder individer er dog blevet fanget af industrielle trawlere. Almindelige delfiner var vidt udbredt i det vestlige Middelhav indtil 1960'erne, men ses sjældent i dag. Grunden til det er ikke identificeret, men menes at være den store menneskelige aktivitet i området.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Rice, Dale W. (1998). Marine mammals of the world: systematics and distribution. Society of Marine Mammalogy Special Publication Number 4. 231 pp.
  2. National Audubon Society Guide to Marine Mammals of the World ISBN 0-375-41141-0
  3. Encyclopedia of Marine Mammals ISBN 0-12-551340-2
  4. Whales, Dolphins and Porpoises, Mark Carwardine, ISBN 0-7513-2781-6