Alt for Norge (valgsprog)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Haakon 7., tidl. prins Carl af Danmark
For alternative betydninger, se Alt for Norge. (Se også artikler, som begynder med Alt for Norge)

Alt for Norge er det valgsprog, eller motto, som Haakon 7. valgte, da han i 1905 accepterede tilbuddet om at blive norsk regent, efter at det norske folk ved en folkeafstemning valgte den på daværende tidspunkt prins af Danmark som konge. Haakon 7.'s efterfølgere, Olav 5. og Harald 5., tog begge dette valgsprog, da de besteg den norske trone.

Valgsproget blev også et motto for modstandsbevægelsen i Norge under 2. Verdenskrig.

Haakon 7.[redigér | rediger kildetekst]

Valget til norsk konge[redigér | rediger kildetekst]

Stemmesedler brugt til folkeafstemningen om prins Carl af Danmark som norsk konge, 12. og 13. november 1905

Den danske pris Carl blev, efter unionsopløsningen mellem Norge og Sverige i 1905, foreslået som kandidat til den ledige norske trone. Før prins Carl accepterede tilbuddet om at blive norsk regent, forlangte han en folkeafstemning for at sikre sig, at den norske befolkning ønskede hans kandidatur. Folkeafstemningen blev afholdt den 12. og 13. november 1905, og blandt stemmeberettigede (kun mænd som var 25 år eller ældre) var der et overvældende stort flertal for regeringens forslag – 259.563 (78,9%) stemte ja mens 69.264 (21,1%) stemte nej.

Den 18. november blev prins Carl enstemmigt valgt af Stortinget til Norges konge, og Carl Berner, Stortingets præsident, sendte samme dag en formel forespørgsel til prins Carl, om han ønskede at blive norsk konge. Samme aften accepterede prins Carl valget, efter at hans bedstefar, Christian 9. havde givet sit samtykke. I et 55 ord langt telegram fra København til Stortingets præsident bekendtgjorde prins Carl, at han tillagde sig det gamle norske kongenavn Haakon, og at hans søn Alexander fik navnet Olav.

Valgsproget[redigér | rediger kildetekst]

Den 20. november blev en norsk delegation ledet af stortingspræsident Berner modtaget af Christian 9. på Amalienborg. Delegationen overbragte budskabet om, at kongens sønnesøn var valgt som Norges konge, mens Christian 9. udtrykte sit samtykke til valget. Stortingspræsident Berner overbragte en hilsen og lykønskning fra det norske folk, og udtalte folkets ønsker om at lykkeligt samarbejde. Kong Haakon svarede følgende:

Citat Hr. Storthingspræsident, mine Herrer. Den første Hilsen fra Repræsentanterne for det norske Folk, som ved sin enstemmige Storthingsbeslutning den 18. November har valgt mig til sin Konge, har rørt mig dybt. Folket har herved vist mig en Tillid, som jeg forstaar at paaskjønne, og som jeg haaber stadig maa voxe sig stærkere, efterhaanden som det lærer min Hustru og mig at kjende. Som det vil være Dem, mine Herrer, bekjendt, var det paa mit Forlangende, at den netop afsluttede Folkeafstemning fandt Sted. Jeg vilde have Sikkerhed for, at det var et Folk og ikke et Parti, som ønskede mig til Konge, da min Opgave fremfor alt bør være at samle, ikke splitte. Mit Liv vil jeg hellige Norges Vel, og det er min Hustrus og mit inderlige Ønske, at det Folk, der har valgt os, vil enigt samarbeide og stræbe frem imod dette store Maal, og med fuld Fortrøstning kan jeg da som mit Valgsprog tage: ALT FOR NORGE [1] Citat

Olav 5. og Harald 5.[redigér | rediger kildetekst]

Harald 5. valgte at videreføre valgsproget fra sin far og farfar, da han overtog tronen i 1991

Ved et statsråd den 21. september 1957 overtog kong Olav 5. tronen og meddelte, at han videreførte det samme valgsprog som sin far. Da Harald 5. overtager tronen efter sin fars død den 17. januar 1991, meddelte han i et statsråd ved midnat samme dag, at også han ville fortsætte valgsproget fra sin far og farfar.

Brug i og uden for kongehuset[redigér | rediger kildetekst]

Galleriet nedenfor viser forskellige brug af valgsproget "Alt for Norge". Valgsproget var populært under 2. Verdenskrig, og mindst to illegale modstandsaviser med navnet "Alt for Norge" blev udgivet under krigen.

Andre anvendelser[redigér | rediger kildetekst]

  • 1912: Alt for Norge (film), en norsk stumfilm, der regnes for tabt.
  • 1942: Alt for Norge (illegal avis, Bergen), modstandsavis under 2. Verdenskrig, udgivet af NKP.
  • 1944–45: Alt for Norge (illegal avis), udgivet af NKP centralt under 2. Verdenskrig.
  • 1994: Alt for Norge (sang), en slagsang fra fodboldens verden.
  • 2005: Alt for Norge (TV-serie), en dokumentarserie om 100-året for Norge efter unionsopløsningen med Sverige.
  • 2010–19: Alt for Norge (reality-TV), norsk-amerikanere dyster om, hvem der kan kalde sig mest "norsk" (en reality-serie kaldet Alt for Danmark med samme format fik præmiere i 2012.

Flere bøger har også haft valgsproget som titel, herunder Yngve Woxholths krigsberetningsbog Alt for Norge, som blev udgivet i 1965. Bøger af Pål Espolin Johnson og Frode Øverlis har også haft valgsproget i titlen på nogle af deres bøger.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Alt for Norge - Kongens "Ja"". Det norske kongehus. 20. november 1905. Hentet 28. december 2021.