Aluminium

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aluminium
Aluminium-4.jpg
Klump af aluminium, 2,6 gram, 1 × 2 cm.
Periodiske system
Generelt
Atomtegn Al
Atomnummer 13
Elektronkonfiguration 2, 8, 3 Elektroner i hver skal: 2, 8, 3. Klik for større billede.
Gruppe 13
Periode 3
Blok p
CAS-nummer 7429-90-5
Atomare egenskaber
Atommasse 26,982
Elektronkonfiguration [Ne] 3s² 3p1
Elektroner i hver skal 2, 8, 3
Kemiske egenskaber
Oxidationstrin +3
Fysiske egenskaber
Tilstandsform Fast
Massefylde (fast stof) (20 °C) 2,70 g/cm3
Smeltepunkt 660,32 °C
Kogepunkt 2470 °C

Aluminium er et grundstof med atomnummer 13 i det periodiske system. Symbol Al. Det er et let, hvidt metal, og netop dets lethed er grunden til dets udbredte anvendelse bland andet i legeringer.

Aluminium danner Al+++ ioner ved at afgive sine 3 elektroner i den yderste elektronskal. Aluminium i fødevarer har E-nummeret E-173.

Aluminium er ikke sjælden i naturen, men findes udelukkende i kemiske forbindelser, typisk med oxygen. For at bryde denne forbindelse kræves meget elektricitet. Fremstilling af aluminium er meget energikrævende, og recirkulering af metallet er derfor udbredt og i høj grad rentabelt.[1] Aluminium har genbrugskoden "ALU".

Aluminium har et tyndt lag aluminiumoxid på overfladen, som forhindrer det i at reagere med andre stoffer, men så snart det lag fjernes, er det meget reaktivt.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Aluminium blev isoleret første gang i 1824 af H.C. Ørsted. Tidligere har man traditionelt tildelt æren til den tyske kemiker Friedrich Wöhler, der udvandt aluminium som et gråt pulver i 1827, men Wöhler har i et brev til Ørsted erkendt, at det er Ørsted, der har lavet det grundlæggende arbejde med at isolere metallet.

De første metoder til fremstilling af aluminium var ikke tænkt til storproduktion, og de første mange år var metallet en sjældenhed med priser på niveau med guld og platin. Således ejede Frederik 7. en kostbar hjelm af aluminium. Først da fremstilling ved hjælp af elektrolytiske metoder blev udviklet i midten af 1880'erne kom der gang i en større produktion af aluminium.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Niels Lichtenberg: Aluminium "Sølvet af Ler", radioforedrag, Industriraadet 1938
  • F.J.Billeskov Jansen, Egill Snorrason, Chr.Lauritz-Jensen: Hans Christian Ørsted, IFV-energi i/s (Isefjordværket), 1987, s. 96-97.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: