Amalie Dollerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amalie Dollerup
Personlig information
Født Amalie Mathisson DollerupRediger på Wikidata
15. april 1986 (32 år)
Virum, DanmarkRediger på Wikidata
Nationalitet Danmark Dansker
Bopæl KøbenhavnRediger på Wikidata
Ægtefælle Andreas Jebro (fra 2017)Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Aarhus Teater, Sankt Annæ GymnasiumRediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller
Aktive år 1993-nu
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Amalie Mathisson Dollerup (født 15. april 1986) er en dansk skuespiller, der er uddannet fra skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2010. Hun blev kendt fra tv-serien Strisser på Samsø, og har siden medvirket i flere film og tv-serier, heriblandt Badehotellet. Hun har også lagt stemme til flere animationsfilm, medvirket i en række musicals såsom Saturday Night Fever og En Kort En Lang. I sommeren 2018 medvirker hun i CirkusrevyenBakken, og i 2019 skal hun spille hovedrollen som musen i Mød mig på CassiopeiaFolketeatret.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Hun debuterede i filmen Kun en pige i 1995, hvor hun spillede en ung Lise Nørgaard. Hun er dog bedst kendt fra tv-serien Strisser på Samsø (1997-1998), hvor hun spillede datteren Sille Torp. I 1997 havde hun hovedrollen i filmen Nonnebørn, hvilket indbragte hende en Bodilnominering.

Siden 2014 har hun medvirket i TV 2's tv-serie Badehotellet, hvor hun spiller overklassepige Amanda, som er en af seriens hovedroller[1]. Hun blev i januar 2015 nomineret til en Robert for bedste kvindelige birolle i en tv-serie for rollen[2]. Der er indtil videre planlagt seks sæsoner af serien, der foregår fra 1928-1939[3].

Udover film og tv har Amalie Dollerup medvirket i en række teaterforestillinger. Hun fik sin scenendebut på Amager Scenen, hvor hun i 1993 spillede med i Eventyrteatrets musical Klodshans. Året efter medvirkede hun i Amager Scenens opsætning af musicalen Sound of Music, i 1996 spillede hun titelrollen i Annie (Amager Scenen), og i 2000 spillede hun Wendy i musicalen Peter PanDet Ny Teater. Hun har efterfølgende medvirket i bl.a. HelvedeTeatret ved Sorte Hest (2005), turnéforestillingen Frode og alle de andre rødder (2006), Det Gyldne Kompas på Aarhus Teater (2008) og Blå Mandag 4ever! på teatret Svalegangen i Aarhus.

Fra 2011 til 2015 var Amalie Dollerup fastansat på Aalborg Teater. Her medvirkede hun bl.a. i Den Gyldne Drage, Begravelsen af Thomas Vinterberg, Anne Linnet teaterkoncerten Jeg er jo lige her, Ødipus på Kreta, Kirsebærhaven, Alice i Eventyrland og musicalen En kort en lang, som i 2014 vandt Reumert-prisen for Årets Musicalteater/show.

I foråret 2016 medvirkede Amalie Dollerup i musicalkoncerterne "I Love Musicals 2"[4] sammen med Preben Kristensen, Maria Lucia Rosenberg og Søren Launbjerg, og i 2017 spillede hun den kvindelige hovedrolle, Stephanie, i musicalen Saturday Night Fever, produceret af The One and Only Company. Her spillede hun over for blandt andre Silas Holst, Bodil Jørgensen og Allan Olsen[5].

I sommeren 2018 medvirker hun i Cirkusrevyen på Bakken, hvor hun spiller over for blandt andre Lisbeth Dahl og Ulf Pilgaard.

I 2019 skal hun spille hovedrollen som Musen Polyhymnia i Mød mig på CassiopeiaFolketeatret.

Hun har også lagt stemme til adskillige tegnefilmsfigurer, bl.a. Hanne i Toy Story, Alice i Alice i Eventyrland, Starfire i Teen Titans, Simbas datter, Kiara (barn) fra Løvernes Konge 2: Simbas stolthed, Gwen Ten i Ben 10, Channing i Fartstriber, Sam i Hop, Gylfie i Legenden om vogtere – Uglerne fra Ga'Hoole og Lucille i Un monstre à Paris.

Derudover har Amalie Dollerup medvirket i adskillige radiodramaproduktioner på DR. Heriblandt Uden for Borgen (2010), Venedigmasken (2011) og Belejringen (2012).

I 2013 medvirkede hun i sæson 3 af DR's tv-serie Borgen som Emma Ravn.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

5. august 2017 blev hun gift med skuespiller Andreas Jebro[6][7], og de bor sammen i København.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Film[redigér | redigér wikikode]

Tv-serier[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Amalie Dollerup kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.