Amalie af Oldenburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Amalie af Oldenburg
Portræt udført af Joseph Karl Stieler
Dronning af Grækenland
Periode 22. december 183623. oktober 1862
Forgænger Ingen
Efterfølger Olga Konstantinovna af Rusland
Ægtefælle Otto 1. af Grækenland (g. 1836)
Fulde navn tysk: Amalie Marie Friederike
græsk: Αμαλία Μαρία Φρειδερίκη
Hus Huset Oldenburg
Far August 1. af Oldenborg
Mor Adelheid af Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Født 21. december 1818(1818-12-21)
Oldenburg, Storhertugdømmet Oldenburg
Død 20. maj 1875 (56 år)
Bamberg, Kongeriget Bayern
Hvilested Theatinerkirche, München

Amalie af Oldenburg (tysk: Amalie Marie Friederike; græsk: Αμαλία Μαρία Φρειδερίκη) (21. december 181820. maj 1875) var en tysk prinsesse af Oldenburg, der var dronning af Grækenland fra 1836 til 1862 som ægtefælle til kong Otto 1. af Grækenland.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Hertuginde Amalie blev født den 21. december 1818 i Oldenburg, hovedstad i Storhertugdømmet Oldenburg. Hun var det første barn af Hertug Paul Frederik August af Oldenburg (den senere storhertug August 1. af Oldenburg) i hans første ægteskab med Prinsesse Adelheid af Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym. Hun var endnu ikke fyldt to år, da hendes moder døde den 13. september 1820.

Ægteskab[redigér | rediger kildetekst]

Den 22. december 1836 blev hun gift med Kong Otto 1. af Grækenland. Otto var en yngre søn af Kong Ludvig 1. af Bayern, der var blevet udnævnt til konge af det nyoprettede kongerige Grækenland i 1832.

Dronning af Grækenland[redigér | rediger kildetekst]

Kong Otto og Dronning Amalies indtog i Athen i 1837.

Som den første dronning i Grækenland havde hun stor indflydelse på, hvordan selskabslivet udformede sig i det nyligt selvstændige land. Dronning Amalie var indledningsvis meget populær. Hendes hovedinteresse var landbruget, hvor hun arbejdede for at begrænse magten hos de tyrkiske storgodsejere. Med tiden mistede hun sin popularitet, da hun forblev protestant, ikke fik børn og begyndte at blive politisk aktiv. Hun blev udsat for et attentatforsøg i 1861. I 1862 blev Kong Otto afsat, og kongeparret forlod Grækenland med et britisk skib.

Senere liv[redigér | rediger kildetekst]

De boede resten af livet i byen Bamberg i Ottos hjemland, Bayern, hvor Kong Otto døde i 1867. Dronning Amalie overlevede sin mand med næsten otte år og døde i Bamberg den 20. maj 1875. Hun blev begravet ved siden af sin mand i Theatinerkirche i München.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
TysklandSpire
Denne biografi om en tysker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi