Amerikansk ginseng

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amerikansk ginseng
Panax quinquefolius.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Apiales (Skærmplante-ordenen)
Familie Araliaceae (Vedbend-familien)
Slægt Panax (Ginseng)
Art P. quinquefolius
Hjælp til læsning af taksobokse

Amerikansk ginseng (Panax quinquefolius) er en flerårig, urteagtig plante med en opret, fladedækkende vækst. Den hører hjemme i det østlige Nordamerika.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Stænglen er glat, men skællet forneden, og den bærer 1-5 blade. Bladene er langstilkede og sammensatte med 5-7 småblade. Disse småblade er omvendt ægformede med lang spids og grovtakket rand. Oversiden er blank, og begge bladsider er blegt græsgrønne.

Blomstringen foregår i juni, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede, kuglerunde skærme. De enkelte blomster er næsten regelmæssige med grønligt-hvide kronblade. Frugterne er røde stenfrugter.

Rodsystemet består af en kraftig, lodret jordstængel og grove, trævlede rødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,50 m (50 x 50 cm/år).

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Arten er naturligt udbredt i det østlige USA og i staterne Ontario og Quebec i Canada. Her vokser den som skovbundsplante på skyggede eller letskyggede voksesteder i blandede løvskove.

klitterne langs kysterne af Lake Michigan findes arten sammen med bl.a. ene, amerikansk asp, balsampoppel, hedemelbærris, kæmpesilkeplante, liden klokke, markbynke, pilekornel, sandkirsebær, strandfladbælg og Tanacetum huronense[1].


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Note[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ web4.msue.msu.edu: M.A. Kost, D.A. Albert, J.G. Cohen, B.S. Slaughter, R.K. Schillo, C.R. Weber og K.A. Chapman: Natural Communities of Michigan: Classification and Description (engelsk)