Spring til indhold

Amerikansk ginseng

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Amerikansk ginseng
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenApiales (Skærmplante-ordenen)
FamilieAraliaceae (Vedbend-familien)
SlægtPanax (Ginseng)
ArtP. quinquefolius
Hjælp til læsning af taksobokse

Amerikansk ginseng (Panax quinquefolius) er en flerårig, urteagtig plante med en opret, fladedækkende vækst. Den hører hjemme i det østlige Nordamerika.

Stænglen er glat, men skællet forneden, og den bærer 1-5 blade. Bladene er langstilkede og sammensatte med 5-7 småblade. Disse småblade er omvendt ægformede med lang spids og grovtakket rand. Oversiden er blank, og begge bladsider er blegt græsgrønne.

Blomstringen foregår i juni, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede, kuglerunde skærme. De enkelte blomster er næsten regelmæssige med grønligt-hvide kronblade. Frugterne er røde stenfrugter.

Rodsystemet består af en kraftig, lodret jordstængel og grove, trævlede rødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,50 m (50 x 50 cm/år).

Arten er naturligt udbredt i det østlige USA og i staterne Ontario og Quebec i Canada. Her vokser den som skovbundsplante på skyggede eller letskyggede voksesteder i blandede løvskove.

klitterne langs kysterne af Lake Michigan findes arten sammen med bl.a. ene, amerikansk asp, balsampoppel, hedemelbærris, kæmpesilkeplante, liden klokke, markbynke, pilekornel, sandkirsebær, strandfladbælg og Tanacetum huronense[1].


Søsterprojekter med yderligere information:  1. ^ web4.msue.msu.edu: M.A. Kost, D.A. Albert, J.G. Cohen, B.S. Slaughter, R.K. Schillo, C.R. Weber og K.A. Chapman: Natural Communities of Michigan: Classification and Description (engelsk)