Amerikanske sangere

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Amerikanske sangere
Blommegul sanger (Protonotaria citrea)
Blommegul sanger (Protonotaria citrea)
Videnskabelig klassifikation
Domæne Eukaryota
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Aves (Fugle)
Orden Passeriformes
(Spurvefugle)
Familie Parulidae
Hjælp til læsning af taksobokse
Parulasanger (Setophaga americana)

Amerikanske sangere (latin: Parulidae) er en familie af små, ofte farverige spurvefugle, der udelukkende findes i Amerika. De fleste af arterne holder til i træer, men nogle, så som vanddroslerne lever på jorden. De fleste arter er insektædende.

Det er sandsynligt, at denne fuglefamilie oprindeligt kom fra Centralamerika, hvor man fortsat finder den største mængde af både individer og arter. Herfra er de udbredt mod nord under mellemistiderne, især som trækfugle, hvor de returnerede til det oprindelige område om vinteren. To slægter, hvidstjerterne og tangarsangerne, har tilsyneladende koloniseret Sydamerika på et ret tidligt tidspunkt, måske ovenikøbet inden de to kontinenter voksede sammen; fra disse to slægter findes den overvejende del af de amerikanske sangere i dette område.

Karakteristik[redigér | rediger kildetekst]

Alle amerikanske sangere er relativt små. Den mindste er rødgumpet sanger (Oreothlypis luciae), som er omkring 10,6 cm lang og vejer omkring 6,5 gram. Hvilke, der er de største, afhænger af den endelige klassifikation for familien. Traditionelt har man regnet gulbrystet kratsmutte (Icteria virens) til de amerikanske sangere, og i så fald er den den største med en længde på 18,2 cm. Men da det nu er uklart, om denne art hører til familien, regnes som de største de tre vanddrosler (henholdsvis Parkesia og Seiurus), rustkronet tangarsanger og Sankt Lucia-sanger, der alle kan blive over 15 cm i længden og veje over 21 gram.

De arter af familien, der er trækfugle, lægger de største antal æg, typisk op til seks ad gangen, idet farerne ved de lange flyvninger til overvintringsstederne betyder, at mange individer kun har en enkelt chance for at yngle. I modsætning hertil får mange af de tropiske arter to æg ad gangen, idet ungerne kan passes bedre, og de voksne har chancen for at reproducere sig flere gange.

For mange af de arter, der trækker, især de af dem, der yngler længst mod nord, har hannerne ret farvestrålende fjerdragter, især i parringsperioden, idet hannerne har behov for at gøre opmærksomme på deres territorier og vise sig frem for hunnerne, som skifter fra år til år. Tendensen er særligt fremtrædende for den store Dendroica-slægt. I modsætning hertil udviser de fleste af de bofaste, tropiske arter, der oftest har faste partnere, kun beskedne forskelle mellem kønnene. Der er naturligvis undtagelser fra denne regel. For vanddroslerne, der definitivt er trækfugle, er forskellene mellem kønne meget små, mens de tropiske gulstruber har markante forskelle mellem kønnene. Skjoldsangerne har også klare forskelle mellem kønnene, men ifølge den nyeste forskning er det uklart, om de hører til familien; de hører nok nærmere til kardinalerne.

Klassifikation[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:

Der er en række særlige forhold, der gør sig gældende for de amerikanske sangere, hvad angår taksonomi og systematikken.

  • De amerikanske sangere er tæt beslægtede med tangarer, og nogle arter som keglenæb (Conirostrum) og banansmutten (Coereba flaveola) har været placeret i begge familier af forskellige autoriteter. På nuværende tidspunkt regnes keglenæbbene dog som tangarer, mens banansmutten har sin egen familie.
  • Grønhale, gulbrystet kratsmutte og hvidvinget sanger er andre arter, hvorom det har været diskuteret, om de skulle være amerikanske sangere eller tangarer.
  • Parduscoen er ligeledes en art, hvis tilhørsforhold har været diskuteret.
  • En række arter er blevet flyttet mellem slægterne; de latinske navne passer derfor ikke alle med de navne, der er opgivet i "Danske navne på alverdens fugle" (se eksterne henvisninger).

Slægter og arter[redigér | rediger kildetekst]

Familie: Amerikanske sangere (Parulidae)

Uklar placering[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]