Amerikanske studier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
John Gasts maleri American Progress (1872) er en allegorisk fremstilling af moderniseringen af det vestlige USA og et ikonisk billede i amerikansk kultur.

Amerikanske studier er et tværfagligt fagområde, der fokuserer på amerikansk historie, samfund og kultur. Feltet fokuserer traditionelt set på studiet af historie og litteratur, men dækker i dag også andre videnskabelige områder og således er det ofte set, at det amerikanske samfunds historie, ideologier og kulturelle frembringelser (musik, film, lyrik, tv-serier m.v.) danner fokusområdet i forskningen og undervisningen af amerikanske studier. Andre eksempler kan omfatte emner i amerikanske sociale bevægelser (fx borgerrettighedsbevægelsen), litteratur (fx amerikansk postmoderne litteratur), medier (fx tv-serier) eller idéhistorie (fx transcendentalisme). Fagfeltet blev grundlagt i USA i mellemkrigstiden og i Danmark har Syddansk Universitet både et forskningscenter og en uddannelse i amerikanske studier (både BA- og kandidatniveau), men derudover er der også megen forskning i amerikanske studier især på landets engelskuddannelser.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Efter anden verdenskrig og under den kolde krig forsøgte den amerikanske regering at fremme amerikansk kultur i forskellige europæiske lande som en form for blød magt.[1] Særligt i Storbritannien og Tyskland er amerikanske studier blevet et fremtrædende studieområde. I 1955 blev den britiske sammenslutning for amerikanske studier etableret og i 1968 grundlagde den nordiske forening for amerikanske studier tidsskriftet American Studies in Scandinavia, der stadig bliver udgivet.

Tidsskrifter[redigér | rediger kildetekst]

  • American Quarterly (1949-) - en af de ældste og mest centrale tidsskrifter i feltet i USA. American Quarterlys faglige fokus er i dag meget orienteret som mistænksomhedens hermeneutik.[2]
  • American Studies (1960-) - et centralt tidsskrift i feltet
  • American Studies in Scandinavia (1968-) - den skandinaviske amerikanistsammenslutnings tidsskrift
  • Amerikastudien/American Studies (1956-) - den tyske forening for amerikanske studiers tidsskrift
  • Journal of American Studies (1967-)- den britiske forening for amerikanske studiers tidsskrift

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Marianne Rostgaard (2004) "Opinionsdiplomati og amerikanisering – den kulturelle side af den kolde krig" Arbejderhistorie bind 4, s. 104-118.
  2. ^ Felski, Rita (2015) The Limits of Critique. Chicago: The University of Chicago Press, s. 146