Anatolien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 31. jan 2014, 14:36 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjern udtrykket Skabelon: i brug af skabelon - unødvendig)
Spring til navigation Spring til søgning
Anatolien

Anatolien (græsk: ανατολια, der hvor solen står op, på nyere græsk blot "øst"), også kaldet ved dets latinske navn Lilleasien (Μικρά Ἀσία Mikrá Asía), er en region i Sydvestasien og er i dag en del af Tyrkiet (tyrkisk: Anadolu).

Lilleasien (Μικρά Ἀσία Mikrá Asía) er den ældre græske betegnelse for den store halvø som i dag udgør den asiatiske del af Tyrkiet; den ligger mellem Bosporus, Marmarahavet, Dardanellererne, Sortehavet, Ægæiske hav og Middelhavet.

I antikken var Lilleasien (dengang af grækerne kaldt "Asia" i modsætning til det nuværende Grækenland som blev kaldt "Europa") opdelt i følgende landskaber som var beboede af hellenske stammer:

I løbet af middelalderen gradvist besat af tyrkiske stammer som kom som nomader fra Mongoliet. Herefter blev de hellenske befolkninger gradvist tvunget vestpå, og med undtagelse af få tusinde grækere i Istanbul blev de sidste grækere, ca 1,5 millioner, udvist i 1922-23.

Se ogsåAsiens geografiSpire
Denne artikel om Asiens geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi