Spring til indhold

Anders Christian Lunde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Anders Christian Lunde
Den danske guldalder
Anders Lunde, Emil Bærentzen, 1849
Personlig information
Født24. oktober 1809 Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Død26. oktober 1886 (77 år) Rediger på Wikidata
København, Kongeriget Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsstedKøbenhavn Rediger på Wikidata
GenreLandskabsmaleri Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anders Christian Lunde (24. oktober 1809 i København26. oktober 1886 sammesteds) var en dansk landskabsmaler.

Lunde var søn af teskænker Svend Svendsen Lunde (1776 – 1846) og Johanne Michaeline født Møller (1769 – 1849). Han kom i malerlære, men gennemgik Kunstakademiet og vandt begge dets sølvmedaljer (1833-35). Han begyndte at udstille 1834 som portrætmaler, men gik snart over til landskabsmaler, i det han i gengivelsen af den danske natur fulgte det spor, som snarest var anslået af Louis Gurlitt, og vandt en vis opmærksomhed hos publikum, selv om han aldrig nåede noget fremtrædende originalt standpunkt. I 1842 rejste han til Italien, uagtet han ikke havde fået stipendiet, men hans hjemsendte arbejder interesserede dog så meget, at han i 1844-45 fik to års rejsestipendium og først kom hjem i 1847. Han blev 1857 agreeret af Kunstakademiet, og hans medlemsarbejde var næsten færdigt, da fundatsen for Akademiet forandredes, og han blev aldrig medlem. Den Kongelige Malerisamling har kun købt et af hans ungdomsarbejder, men et større billede, Frederiksborg Slot, malet for Frederik 7. (1850), blev af denne skænket en russisk storfyrste. Lunde blev i 1854 gift med Johanne Christine Gørtz (død 1888).

Anders Christian Lunde
Frederik 7 ved Helligdomsklipperne, 1851Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, side 459, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]