Andreas Klöden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Soccerball current event.svg Denne artikel eller sektion om sport er forældet eller ikke opdateret.
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Clockimportant.svg
Andreas Klöden
Andreas Kloeden 20060816 031.jpg
Personlig information
Fulde navn Andreas Klöden
Kælenavne Klödi
Født 22. juni 1975 (42 år)
MittweidaRediger på Wikidata
Land Tyskland Tyskland
Højde 183 cm
Vægt 63 kg
Holdinformation
Nuværende hold Team RadioShack
Disciplin Landevejscykling
Rolle Rytter
Ryttertype All-rounder
Professionelle hold
År
1998-2006
2007-2009
2010
Hold
T-Mobile Team
Astana Team
Team Radioshack
Store sejre
Tyskland National mester, landevej (2004)
Paris-Nice (2000)
Baskerlandet Rundt (2000)
Tirrenno-Adriatico (2007)
Romandiet Rundt (2008)
Del af Portal:Cykling
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Andreas Klöden (født 22. juni 1975 i Mittweida, Tyskland) er en professionel cykelrytter i UCI ProTouren for Team RadioShack. Hans professionelle karriere begyndte i 1998,[1] to år efter hans bronzemedalje i U23-verdensmesterskaberne i enkeltstart, og desuden vandt han to etaper i Rheinland-Pfalz Rundfahrt i 1997.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Klöden skrev kontrakt med Team Deutsche Telekom (nu Team Columbia-HTC) i 1998,[1] og i sin første pro-sæson vandt han Niedersachsen Rundfahrts samlede klassement og plogoen på Normandiet Rundt. I 1999 vandt Klöden en etape i det portugisiske Tour of Algarve. Men den første rigtig store sæson kom i 2000, hvor han efter at have vundet to store sejre i Paris-Nice[2] og Baskerlandet Rundt,[3] gik han videre til at vinde en bronzemedalje i Sommer-OL 2000,[4] efter landsmanden Jan Ullrich og kazakhiske Aleksandr Vinokurov - to ryttere han fremover skulle køre flere sæsoner med på T-Mobile.

Efter denne store sæson kom tre skadesplagede sæsoner, i hvilke han ikke vandt nogle sejre. I 2004 fik han så sin genfødsel, idet han vandt de tyske mesterskaber i landevejscykling og fortsatte dermed T-Mobile/Team Telekoms sejrsstime, der går helt tilbage til Bernd Grönes sejr i 1993. Klöden holdt formen til Tour de France 2004, der begyndte en uge senere. I den Tour, hvor han begyndte som hjælperytter for Ullrich, vandt han ikke nogle etapesejre – men blev nummer to samlet,[5] efter at have taget andenpladsen fra italienske Ivan Basso på den sidste enkeltstart.[6] Ullrich, som Klöden skulle hjælpe, sluttede som nummer fire.[6] Klödens placering foran Ullrich i klassementet gav ham international opmærksomhed, og rygterne ville vide, at han skiftede til Team Gerolsteiner eller Illes Balears, hvor han ville være blevet holdkaptajn, men i stedet blev han på T-Mobile med Ullrich.[7]

2005[redigér | redigér wikikode]

I 2005-sæsonen vandt Klöden en etape i Bayern Rundfahrt. Klöden blev, såvel som holdkammeraterne Ullrich og Vinokurov, set som en af de store favoritter til sejren i Tour de France 2005, med Ullrich som det bedste bud. Klöden hjalp til T-Mobiles succes i løbet, der endte med Ullrich på en tredjeplads, og Vinokurov som nummer fem. På ottende etape i Vosges-bjergene, angreb han halvvejs oppe på dagens sidste stigning, og tog dermed bjergpointene efter at have indhentet udbryderen Pieter Weening kort før toppen. På vejen ned til målet i Geradmer, tabte han spurten i en af de tætteste spurte i Tour de France's historie (9,6 millimeter eller 0,0002 sekunder). Senere udgik han fra løbet på 17. etape i Revel, efter at have styrtet på 16. etape, hvor han brækkede en knogle i hans højre håndled.

2006[redigér | redigér wikikode]

I Tour de France 2006 var Klöden nok en gang en af favoritterne til den samlede sejr, da hans ven Ullrich og rivalen Basso begge blev udelukket før starten. Vinokurov deltog heller ikke i denne Tour på grund af hans holdkammeraters dopingskandale, der forårsagede hans hold Team Astana til at miste så mange ryttere, at man ikke kunne stille op med de påkrævede seks ryttere. Efter en noget svag start i de første bjergetaper, viste Klöden dog formen i Alperne, hvor han kravlede op på en samlet tredjeplads foran Carlos Sastre. På 11. etape til Pla D'Beret blev Klöden sat af favoritgruppen og tabte omkring 1:30, og det kostede dyrt. På 15. etape kom han dog stærkt igen, idet han satte alle favoritterne, undtagen den senere dopingdømte Floyd Landis. På 16. etape kørte Klöden igen godt, og sluttede som nummer 4 på etapen. På 17. etape gik han dog ned igen på Col du Joux Plane, med kom igen på nedkørslen, hovedsageligt på grund af den hjælp, han fik fra holdkammeraten Patrik Sinkewitz.

Den 27. august 2006 annoncerede Klöden, at han ville køre for Team Astana i 2007.[8]Denne udmelding kom som noget af et chok for cykelverdenen, fordi Klöden, trods sit store talent, med stor sandsynlighed ville komme til at køre som hjælperytter for det Vinokurov-basede mandskab. Team Astana, og dermed Klöden, trak sig formelt fra Tour de France 2007 den 24. juli, da Vinokurov havde afgivet en positiv dopingtest.[9]

2007[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svg Kvalitetssikring
Dette afsnit bør bringes til at stemme med Wikipedias standard if. Wikipedia:QA

Efter Andreas Klöden og resten af hans hold blev sendt hjem fra Tour de France på grund af kaptajn Alexander Vinokourov positive Doping A-prøve, ventede hele Team Astana bare på at se resultatet af B-prøven. Andreas Klöden fortæller "jeg vil gerne fortælle, hvor skuffet jeg er over den øjeblikkelige situation. Jeg sidder nu hjemme, må se resten af Touren i fjernsynet og forstår ærlig talt ingenting mere. Med et slag er hele mit arbejde og al forberedelsen til denne sæson tabt på gulvet," lød det ikke videre optimistisk.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Feltet.dk