Andreas Mogensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Andreas Mogensen
Andreas Mogensen 2010.jpg
ESA-astronaut
Nationalitet: Danmark Danmark
 Født 2. november 1976
København
 Andet arbejde Civilingeniør
 Udvælgelse ESA-gruppen fra 2009
 Mission(er) Iriss
Missionsemblemer Sojuz TMA-18M-emblem Sojuz TMA-16M-emblem
ESA's 2009-hold (The Shenanigans)
Besætningen på Sojuz TMA-18M, Ajdyn Aimbetov, Sergej Volkov og Andreas Mogensen

Andreas Enevold Mogensen (født 2. november 1976[1]) er den første danske astronaut, selvom han endnu ikke har fløjet i rummet. Han blev den 20. maj 2009 udvalgt til at deltage i det europæiske astronautkorps. Ud af 8.413 ansøgere blev der udvalgt seks. I 2004 igangsatte daværende minister for videnskab, teknologi og udvikling Helge Sander (V) et dansk initiativ for på forhånd at udvælge tre astronautkandidater, der skulle øge chancerne for, at ESA valgte en dansker. Imidlertid havde Andreas Mogensen ingen ph.d.-grad dengang og kom derfor ikke blandt de tre. Andreas Mogensen søgte selv ind som astronaut i 2008, da ESA opslog stillingerne.

Som astronaut for ESA skal Andreas Mogensen besøge Den Internationale Rumstation i ti dage fra 2. september 2015 med det russiske Sojuz TMA-18M.[2][3][4][5][6][7].

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Erfaring[redigér | redigér wikikode]

Før sin uddannelse var Andreas ansat hos Vestas i Danmark. I Tyskland har han været ansat som ingeniør hos HE Space Operations og været entreprenør for EADS Astrium i Portugal ved Institute for Systems and Robotics. Derudover har han opholdt sig i en lang række andre lande, bl.a. Thailand, Singapore, England, Portugal, Congo og USA. I hans nuværende stilling, i England, er han ansat som forskningsstipendiat ved Surrey Space Center, University of Surrey.

Formidling[redigér | redigér wikikode]

Andreas Mogensen blogger om rumforskning og rumfart og fortæller om livet som astronaut på sin blog på det videnskabelige netmedie Videnskab.dk.

Rumflyvning[redigér | redigér wikikode]

Den 2. september 2015 skal Sojuz TMA-18M opsendes til Den Internationale Rumstation. Normalt er astronauterne om bord på rumstationen i seks måneder ad gangen, men det er blevet besluttet, at russeren Mikhail Kornijenko og amerikaneren Scott Kelly skal være om bord i et helt år[8]. De skal opsendes med Sojuz TMA-16M d. 30. marts 2015, men Sojuz-fartøjet må kun være i rummet i cirka et halvt år. Løsningen er, at Kornijenko og Kelly overtager Sojuz TMA-18M, mens Sojuz TMA-16M lander d. 11. september 2015. Veteranen Sergej Volkov er udnævnt til at være pilot på Sojuz TMA-18M, og der er plads til to andre personer på tidagesflyvningen. Det er på nuværende tidspunkt usikkert hvem der skal anvende det ene sæde[9], mens ESA har købt det andet. Oprindelig var det Mogensens klassekammerat briten Timothy Peakes tur, men efter pres fra Storbritannien på ESA's ministerrådsmøde i 2012 i Napoli rykker Peake til seksmånedersflyvningen med Sojuz TMA-19M (nov. 2015 - apr. 2016), og Andreas Mogensen kommer i rummet i 10 dage i september 2015[10][11]. Storbritanniens bidrag til ESA (300 mio. euro - 9,6 %)[12] mod Danmarks bidrag (25,7 mio. euro - 0,8 %)[12] var et af den britiske forskningsminister David Willetts argumenter[11].

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]