Andris Viejāns

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Andris Viejāns
Født 20. april 1927 Rediger på Wikidata
Nirza, Letland Rediger på Wikidata
Død 8. december 2005 (78 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Digter Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Andris Viejāns (lettisk:Andris Vējāns, fødenavn: Donats Kalnačs; født 20. april 1927, død 8. december 2005) var en letgallisk forfatter, digter, prosaiker og kritiker. Han var i flere år hovedredaktør på den lettiske litteraturavis, "Karogs", og modtog det lettiske parlaments æresmedalje i 1997.

Donats Kalnačs gik på grundskole i Dubulti fra 1934-1937. Resten af sin grundskoletiden foregik i Nirza, efterfølgende tog han sin gymnasielle uddannelse på Ludzas gymnasium fra 1942-1944. Fra 1945-1947 læste han på Rigas skolelærerinstitut, og i 1950 afsluttede han sin uddannelse i lettisk litteratur og sprog på den lettiske stats' pædagogiske institut.

Pseudonymer[redigér | rediger kildetekst]

Viejāns, som i sig selv er et pseudonym, har brugt mange forskellige pseudonymer i sine udgivelser. Selvom hans rigtige navn er Donats Kalnačs, er det ikke det navn, han er kendt under. Af andre navne som Viejāns har brugt er der: Jorģis Greizacis, Nērzōnīts, Pēteris Tālums, Jēkabs Smējējs og Jānis Zars.

Udgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Viejāns har udgivet mere end 40 bøger samt 13 børnebøger.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en lette, eller en person født i Letland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi