Anduvning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Anduvningsfyr er kraftige fyr ved åbne farvande. Fyret på Fastnet Rock i Irland har en nominel lysevne på 27 sømil (50 kilometer).

Anduvning er et maritimt udtryk, som betegner en fase af en sejlads hvor man nærmer sig kysten fra åben sø. Under anduvning vil man typisk prøve at få landkending, og det er således overgangen til navigation i kystnært farvand. Udtrykket bruges også, når man nærmer sig sejlrender eller havneindløb.

Afmærkning[redigér | rediger kildetekst]

Mange steder er der opsat sømærker og fyr for at hjælpe ved anduvning. De har altså hovedsagelig til formål at give landkending på større afstand. Anduvningsfyr er de højeste og mest lysstærke fyr og er normalt er udført som roterende blinkfyr placeret ved åbne kyster samt på øer og rev i åbent farvand.

Midtfarvandsafmærkninger fungerer ofte som anduvningsbøjer.

Anduvningsbøjer (eller anduvningsmærker) er sømærker placeret et stykke før indsejlinger til løb og sejlrender for at hjælpe skibstrafikken ind i løbet. Anduvningsbøjer er normalt midtfarvandsafmærkninger.

Søkort[redigér | rediger kildetekst]

Der er også særlige søkort som er beregnet til anduvning. Det er kort som dækker større farvandsafsnit (som f.eks. Kattegat) og som kun angiver den overordnede afmærkning. Man vil så skifte til mere detaljerede kort når man nærmer sig kysten eller mere vanskelige besejlingsforhold.