Anhedonisk orgasme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Anhedonisk orgasme, også kendt som pleasure dissociative orgasmic disorder, er en lidelse der gør at personen ikke føler nydelse ved en orgasme.

Generelt[redigér | rediger kildetekst]

Normalt føler et menneske nydelse ved orgasme, efter at have nået klimax, udløses kemikalier i hjernen der skaber sammentrækninger i musklerne i hele kroppen, og sender signaler til cerebal cortex. Patienter der lider af Anhedonisk Orgasme kan i nogen grad opleve at de slapper af i kroppen, men frigivelsen af endorfiner i hjernen, og de signaler der sendes til hjernen og de efterfølgende sammentrækninger i kroppen udebliver eller er så svage at de ikke registreres. Den "storm" som nogen beskriver i hjernen udebliver ligeledes.[1]

Årsager[redigér | rediger kildetekst]

Der foreligger ikke komplet forskning på området, men man betegner det som en dysfunktion i frigivelsen af dopamin og generelt i hjernens belønningscenter nucleus accumbens. Depressive patienter der behandles med SSRI oplever ofte denne lidelse, og for nogle bliver den permanent. Lidelsen kan også komme af skader på rygsøjlen og generelt i nervesystemet.[2] Alder kan også være en årsag til denne lidelse.[3]

Behandlingsmuligheder[redigér | rediger kildetekst]

Da lidelsen er forbundet med et vist tabu, er det begrænset hvad der er af gennemprøvede behandlingsmuligheder, men udover terapi og decideret seksualterapi, er der gjort en del forsøg på medicinsk at aktivere belønningscenter og dopaminudskillelsen.


Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Perelman, Michael A. (2011). "Anhedonia/PDOD: Overview". The Institute For Sexual Medicine. Arkiveret fra originalen 20. marts 2012. Hentet 14. februar 2011.
  2. ^ Perelman, Michael A. (2011). "Anhedonia/PDOD: Causes". The Institute For Sexual Medicine. Arkiveret fra originalen 15. april 2013. Hentet 14. februar 2011.
  3. ^ Comprehensive Textbook of Sexual Medicine By Kar, page 18