Antigua og Barbudas monarki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Konge af Antigua og Barbuda
King of Antigua and Barbuda (engelsk)
Coat of arms of Antigua and Barbuda.svg
2019 Reunião Bilateral com o Príncipe Charles - 48948389972 (cropped).jpg
Nuværende
Charles 3.

siden 8. september 2022
Tiltale Hans Majestæt
Hovedsæde Government House, Saint John's
Udnævner Arveligt embede
Tilblivelse 1. november 1981
Første indehaver Elizabeth 2.
Stedfortræder Antigua og Barbudas generalguvernør
Antigua og Barbuda
Coat of arms of Antigua and Barbuda.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
Antigua og BarbudaAndre lande • Politik

Antigua og Barbudas monarki er en statsform, hvor rollen som Antigua og Barbudas statsoverhoved indehaves af en monark, der i det daglige er repræsenteret ved en generalguvernør, og hvor stillingen som statsoverhovede går i arv inden for den kongelige familie. Monarkiet blev oprettet, da Antigua og Barbuda opnåede fuld uafhængighed fra Storbritannien den 1. november 1981. Den nuværende monark er Kong Charles 3., der har været regent siden 8. september 2022.

Ifølge Antigua og Barbudas forfatning er monarkens magt overdraget til generalguvernøren, som er udnævnt af monarken efter indstilling Antigua og Barbudas premierminister. I alle anliggender vedrørende Antigua og Barbuda handler monarken i overensstemmelse med den antiguanske regering.[1]

Monarker[redigér | rediger kildetekst]

  • 1981 – 2022: Elizabeth 2., med titlen Elizabeth 2., af Guds Nåde, dronning af Antigua og Barbuda og hendes andre riger og territorier, overhoved for Statssamfundet (engelsk: Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Antigua and Barbuda and Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth).
  • siden 2022: Charles 3., med titlen Charles 3., af Guds Nåde, konge af Antigua og Barbuda og hans andre riger og territorier, overhoved for Statssamfundet (engelsk: Charles the Third, by the Grace of God, King of Antigua and Barbuda and His other Realms and Territories, Head of the Commonwealth).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "THE ANTIGUA AND BARBUDA CONSTITUTIONAL ORDER 1981". Political Database of the Americas. Hentet 15. december 2019.
StorbritannienSpire
Denne artikel om britisk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker