Spring til indhold

Antiochos 6. af Seleukideriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mønt af Antiochus 6. Bagsiden viser Castor og Pollux til hest. Den græske inskiption lyder ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (kong Antiochos). Datoen ΘΞΡ er 169 i den seleukidiske kalender, svarende til 144–143 f.Kr.

Antiochos 6. Dionysos (ca. 147 f.Kr.138 f.Kr.) var konge af Seleukideriget 145 f.Kr. til 142 f.Kr.

Den unge konge[redigér | rediger kildetekst]

Antiochos 6. var søn af kong Alexander Balas og dronning Kleopatra Thea. Da faderen kom under pres i borgerkrigen mod Demetrios 2. Nikator i 146/145 f.Kr., fik han bragt sønnen i sikkerhed hos en allieret arabisk høvding, der fungerede som fosterfader for Antiochos.

Efter faderens død fortsatte general Diodotos kampen og bragte den nu ca. to-årige Antiochos ind på scenen og proklamerede ham som konge. Antiochos var ikke andet et et redskab for Diodotos og hans egne aspirationer til magten. Da Diodotos i de næste par år var succesfuld i krigen mod Demetrios 2., valgte han at tilsidesætte Antiochos 6. og proklamere sig selv som konge under navnet Tryfon.

I 140/138 f.Kr. fik Tryfon Antiochos 6. dræbt under påskud af en fejlslagen kirurgisk operation. Ved sin død var Antiochos 6. syv til ni år gammel.

Foregående: Seleukiderne Efterfølgende:
Alexander Balas
150 f.Kr.-146 f.Kr.
Diodotos Tryfon 142 f.Kr.-138 f.Kr.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]