Antiochos 6. af Seleukideriget

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mønt af Antiochus 6. Bagsiden viser Castor og Pollux til hest. Den græske inskiption lyder ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (kong Antiochos). Datoen ΘΞΡ er 169 i den seleukidiske kalender, svarende til 144–143 f.Kr.

Antiochos 6. Dionysos (ca. 147 f.Kr.138 f.Kr.) var konge af Seleukideriget 145 f.Kr. til 142 f.Kr.

Den unge konge[redigér | redigér wikikode]

Antiochos 6. var søn af kong Alexander Balas og dronning Kleopatra Thea. Da faderen kom under pres i borgerkrigen mod Demetrios 2. Nikator i 146/145 f.Kr., fik han bragt sønnen i sikkerhed hos en allieret arabisk høvding, der fungerede som fosterfader for Antiochos.

Efter faderens død fortsatte general Diodotos kampen og bragte den nu ca. to-årige Antiochos ind på scenen og proklamerede ham som konge. Antiochos var ikke andet et et redskab for Diodotos og hans egne aspirationer til magten. Da Diodotos i de næste par år var succesfuld i krigen mod Demetrios 2., valgte han at tilsidesætte Antiochos 6. og proklamere sig selv som konge under navnet Tryfon.

I 140/138 f.Kr. fik Tryfon Antiochos 6. dræbt under påskud af en fejlslagen kirurgisk operation. Ved sin død var Antiochos 6. syv til ni år gammel.

Foregående: Seleukiderne Efterfølgende:
Alexander Balas
150 f.Kr.-146 f.Kr.
Diodotos Tryfon 142 f.Kr.-138 f.Kr.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]