Antoinette Bourignon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Antoinette Bourignon

Antoinette Bourignon.jpg

Personlig information
Født 13. januar 1616 Rediger på Wikidata
Lille, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 30. oktober 1680 (64 år) Rediger på Wikidata
Franeker, Holland Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Mystiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Antoinette Bourignon (født 13. januar 1616 i Lille, død 30. oktober 1680 i Franeker) var en fransk sværmerisk mystiker.

Mademoiselle Bourignon, der var opdraget i romerkirken, havde fra barnsben af søgt at forsage verden og al dens pragt, Gud alene var hendes brudgom, og at lide var hendes lyst. Hun svælgede i erotisk-religiøse stemninger og i åbenbarelser, som gik ud på, at hun skulde genoprette den apostoliske kristendom.

Hvor hun kom, var hun Præsters og Munkes svorne Fjende. 1653-62 ledede hun et Vajsenhus i Lille, opholdt sig derefter i Gent, Bryssel, Malines og Amsterdam, rejste 1671 til Sønderjylland for at oprette en Mønstermenighed paa Nordstrand, hvor hun havde nogle Ejendomme, som hun dog aldrig kom i Besiddelse af.

I 5 år fartede hun rundt mellem Husum, Flensborg og Slesvig, i Krig med Præster og Jurister, men beundret som »en anden Eva« af Mænd som Pierre Poiret og den berømte Anatom, Schwammerdam, der besøgte hende i Slesvig, og beskyttet af højtstaaende Mænd ved Hoffet paa Gottorp.

1676 flygtede hun til Hamburg, dannede i Lützburg i Østfriesland et religiøst Samfund, som vakte megen Opsigt; men rastløs, som hun var, opgav hun det og døde i Franeker med bristede Forhaabninger. I fl. Skr (især i Le témoignage de vérité) udviklede hun sine mystisk-teosofiske Tanker med en Blanding af Genialitet og Galskab.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.