Anund Jakob

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. maj 2014, 13:56 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Spring til navigation Spring til søgning
Mønt præget for Anund Jakob

Anund Jakob eller Ønund Jacob (også kaldet Emund Kullbrenneren) blev født en gang mellem 1007-09, og ifølge Snorre Sturlasson født på den 25. juli (selveste Jakobsdagen), død ca 1050), var konge over sveaerne fra 1022 og til sin død.

Anund Jakob var søn af Olof Skötkonung og Estrid (eller Astrid). Den tyske kronikør Adam af Bremen forklarer dobbelnavnet med at da sveaere på tinget, der valgte ham som medkonge, kunne acceptere, at han var kristen, men ikke at han havde et kristent navn. "Anund" var ofte det navn, sveaerne gav de, som havde et sådant fremmedartet navn, som var vanskeligt at udtale (jf. Anund Gårdske). Jakob skal dog have været dåbsnavnet.

Anund Jakob havde ambitioner om at markere sig i nabolandene i Norden og han støttede den norske konge Olav Haraldsson med hærfolk i dennes strid mod den danske konge Knud den Store i slaget ved Helgå, som danskekongen alligevel vandt. I perioden efter dette slag er det uklart om Anund Jakob havde nogen egentlig magt over det svenske rige. I Sigtuna blev der trykt en mønt med Knud den stores navn. Sveaerne havde valgt danskekongen som sin konge, skønt det var nok mest i navnet, i håb om at få lov til at være i fred.

Under Anund Jakobs tid blev der organiseret en berømt færd i østerled, det såkalte "Ingvarstoget", se Ingvar den vidfarne.

I Vestergøtalovens kongeliste kaldes han for "Emund" og nævnes for at have opretholdt lov og orden med en uvanlig strænghed, blandt andet ved at lade lovbrydernes hus brænde ned til kul, og blev derfor kendt som "Kulbrænderen" (svensk "Kolbränna").

Anund Jakob blev efterfulgt af sin halvbror Emund den gamle.

Anetavle

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Bjørn Gamle af Sverige ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Erik Segersäll
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Olof Skötkonung
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Swiatoslawa av Polen ? eller Sigrid Storråde ?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Anund Jakob
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Estrid, obotritisk fyrstedatter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Foregående: Konge af Sverige Efterfølgende:
Olof Skötkonung Emund den gamle