Aquileia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med L'Aquila.
Aquileia
Aquilêe Rediger på Wikidata
Aquilee vue basilique bis.jpg
Overblik
Land Italien Italien
Region Friuli-Venezia Giulia
provins Udine
Postnr. 33051 Rediger på Wikidata
Telefonkode 0431 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) UD Rediger på Wikidata
UN/LOCODE ITAQZ Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 3.306 (2018)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 37,4 km²
 - Befolkningstæthed 88,3 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 5 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.aquileia.ud.it
Oversigtskort

Aquileia er en by i regionen Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italien. Byen har 3.306 (2018)[1] indbyggere. Byen var imidlertid en af romerrigets betydeligste byer og havde formodentligt op mod 100.000 indbyggere omkring år 300. I 452 blev byen ødelagt af hunnerkongen Attila, men blev genopbygget i middelalderen, hvorefter byen langsomt sygnede hen.

Byen blev grundlagt i år 181 f.Kr. som romerrigets yderste forpost mod nordøst. I de følgende år voksede byen sig stor. I år 10 f.Kr. dannede byen ramme for et møde mellem kejser Augustus og kejser Herodes den Store. På dette tidspunkt var byen blevet særdeles betydelig med forum, pragtvillaer, amfiteater m.v.

Efter at kejser Konstantin den Store i 300-tallet var gået over til kristendommen startede byggeriet af den store kirkefaderbasilika. Kirken blev i de følgende århundreder genopbygget og udvidet flere gange, og den kirke, man ser i dag, stammer hovedsageligt fra 1031. I 1909 genopdagede man imidlertid det originale mosaikgulv fra 300-tallet.

Udover basilikaen er der også i dag adskillige andre rester fra romertiden, bl.a. det romerske forum og et mausolæum fra kejser Augustus tid. En stor del af området er endnu ikke udgravet, og der kan derfor forventes yderligere vigtige fund i området fra romertiden.

Aquileia blev i 1998 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018, Istituto Nazionale di Statistica, hentet 16. marts 2019 (fra Wikidata).
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.