Aquileia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med L'Aquila.
Aquileia
AquilêeRediger på Wikidata
Basilica Aquileia 1.JPG
Overblik
Land Italien Italien
Region Friuli-Venezia Giulia Friuli-Venezia Giulia
Postnr. 33051Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 3.369 (2015)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal 37,4 km²
 - Befolkningstæthed 90,0 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid)Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 5 mRediger på Wikidata
Hjemmeside www.comune.aquileia.ud.it

Aquileia er en by i regionen Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italien. Byen har 3.369 (2015)[1]Rediger på Wikidata indbyggere. Byen var imidlertid en af romerrigets betydeligste byer og havde formodentligt op mod 100.000 indbyggere omkring år 300. I 452 blev byen ødelagt af hunnerkongen Attila, men blev genopbygget i middelalderen, hvorefter byen langsomt sygnede hen.

Byen blev grundlagt i år 181 f.Kr. som romerrigets yderste forpost mod nordøst. I de følgende år voksede byen sig stor. I år 10 f.Kr. dannede byen ramme for et møde mellem kejser Augustus og kejser Herodes den Store. På dette tidspunkt var byen blevet særdeles betydelig med forum, pragtvillaer, amfiteater m.v.

Efter at kejser Konstantin den Store i 300-tallet var gået over til kristendommen startede byggeriet af den store kirkefaderbasilika. Kirken blev i de følgende århundreder genopbygget og udvidet flere gange, og den kirke, man ser i dag, stammer hovedsageligt fra 1031. I 1909 genopdagede man imidlertid det originale mosaikgulv fra 300-tallet.

Udover basilikaen er der også i dag adskillige andre rester fra romertiden, bl.a. det romerske forum og et mausolæum fra kejser Augustus tid. En stor del af området er endnu ikke udgravet, og der kan derfor forventes yderligere vigtige fund i området fra romertiden.

Aquileia blev i 1998 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.demo.istat.it.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.