Argalifår

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Argalifår
Udstoppet eksemplar
Udstoppet eksemplar
Bevaringsstatus
Status iucn3.1 NT da.svg
Næsten truet (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Artiodactyla
(Parrettåede hovdyr)
Familie Bovidae
(Skedehornede)
Underfamilie Caprinae
Slægt Ovis
Art O. ammon
Videnskabeligt artsnavn
Ovis ammon
(Linnaeus, 1758)
Kort
Udbredelsen af underarter i Asien
Udbredelsen af underarter i Asien
Hjælp til læsning af taksobokse

Argalifåret (Ovis ammon) er et vildt får, der er lever i det centrale Asien, bl.a. i Himalaya, Tibet og Altaj. Argalifåret er det største af vildfårene.[2]

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Hannen hos argalifåret har en maksimal skulderhøjde på 106 til 135 cm og en maksimal, total længde på 177 til 200 cm. Vægten for hanner ligger maksimalt på 119-182 kg (undtagelsvis op til 216 kg).[2] Hunner er betydeligt mindre. Argalien har en relativt kort hale med en længde på 10 til 17 cm.[2] Hanner har to store spiralsnoede horn med spidser, der peger ud til siden. For hanner af den store underart O. a. polii og ældre end fem år var den samlede længde af de to horn 89-164 cm (målt på 126 individer).[2] Hunner har også horn, men de er meget mindre og måler normalt samlet under 50 cm.

Pelsens farve varierer. Om vinteren er grundfarven brun med mørkebrune, rødbrune eller beigefarvede nuancer. Om sommeren bliver pelsen mere rødlig. En sort stribe går fra nakken ned til midt på ryggen og er kun synlig sommer. Der kan forekomme en mørk stribe mellem den lyse bug og de mørkere sider. Bagenden og halen er hvid. Der kan hos nogle underarter være hvide tegninger på ryggen, halsen og snuden.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Udbredelsesområdet omfatter flere af Centralasiens bjergkæder og rækker fra Altaj og det sydlige Sibirien over Mongoliet, Tibet og Tian Shan-bjergene til Nepal og Pamir-området.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Harris, R.B. & Reading, R. 2008. Ovis ammon. The IUCN Red List of Threatened Species 2008
  2. ^ a b c d Alexander K. Fedosenko and David A. Blank Ovis ammon. Mammalian Species, No. 773, (15. july 2005), pp. 1–15