Ariary

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
500 Ariary (1993)

Ariary (valutakode MGA) er møntenhedenMadagaskar. Ariary er, sammen med den mauriske møntenhed Ouguiya, den eneste møntenhed som ikke er decimalbaseret. En ariary svarer til 5 iraimbilanja.

Navnene ariary og iraimbilanja stammer fra møntenhederne som blev brugt før kolonitiden. Også da var iraimbilanja værd 15 ariary.

Overgang til ariary[redigér | rediger kildetekst]

Ariary erstattede den tidligere valuta, gassisk franc (valutakode MGF, også kendt under sit franske navn, franc malgache) 1. januar 2005. En gassisk ariary blev værdsat til 5 franc, og dermed blev en iraimbilanja 1 franc værd.

Mønterne og pengesedlerne er blevet benævnt både i officielle franc og de halvofficielle ariary og iraimbilanja siden 1961. Tidligere var benævnelsen franc den vigtigste. I 1992 blev mønter med højere værdi taget i brug, i begyndelsen fra 5 til 50 ariary. Disse mønter blev kun benævnt i ariary. I 1993 blev nye 500 ariary–2500 franc-sedler og 5000 ariary–25000 franc-sedler taget i brug, og der var benævnelsen ariary mere tydelig. På sedler som blev taget i brug efter 31. juli 2003 var benævnelsen ariary den vigtigste, mens franc blot blev påtrykt i små bogstaver. Mønter med lavere værdier er også blevet erstattet, men med hovedudformingen intakt.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]