Armand François Louis de Mestral de Saint-Saphorin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Armand François Louis de Mestral de Saint-Saphorin
Født 1738 Rediger på Wikidata
Saint-Saphorin-sur-Morges Rediger på Wikidata
Død 1805 Rediger på Wikidata
Wien Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Diplomat Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Hvide Ørns Orden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Armand François Louis de Mestral de Saint-Saphorin, født 1738 i Saint-Saphorin (kantonen Vaud i Schweiz) – død 1805 i Wien, schweizisk diplomat i dansk tjeneste, blandt andet som dansk gesandt i Wien, hvor han havde Georg Nicolaus Nissen som legationssekretær.

Saint-Saphorin tilhørte en adelig godsejerslægt. Han studerede statsvidenskab i Genève og Göttingen og kom i forbindelse med J.H.E. Bernstorff, ved hvis hjælp han indtrådte i dansk statstjeneste. Han udnævntes 1762 til kammerjunker og ansattes som legationssekretær i Dresden og Warszawa, fra 1763 som chargé d'affaires, fra 1765 som ministerresident og fra 1767 som gesandt i Warszawa. I 1773 blev han gesandt i Madrid, hvor han forblev til 1778, forflyttedes derfra til Holland, var derefter gesandt i Sankt Petersborg 17841789 og endelig fra 1790 i Wien, hvor han døde den 13. december 1805.

Saint-Saphorin var ikke nogen fremtrædende diplomatisk kapacitet, havde næppe synderlig interesse for Danmark og danske, og A.P. Bernstorff skriver om ham, at han var lidet elskværdig, og at hans moralitet var angribelig. Men han var kundskabsrig, flittig og pålidelig, holdt sig derfor under de forskellige systemskifter i København, blev ridder af Dannebrogordenen og geheimekonferensråd.

Han var i øvrigt kunstkender og besad en betydelig maleri- og kobberstiksamling.

Han døde ugift.

Ekstern kilde/henvisning[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.