Arne And

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Arne And (sv.: Arne Anka) er en satirisk svensk tegneserie tegnet af Charlie Christensen under pseudonymet Alexander Barks. Arne har (udseendemæssigt) visse ligheder med Anders And (sv.: Kalle Anka). Striben blev tegnet mellem 1983 og 1995. Tegneserien foregår oftest i Stockholm, jævnligt på stamstedet Zeke's bar hvor Arne drikker sig fuld mens han kynisk diskuterer livet og aktuelle begivenheder, gerne i selskab med sin gode ven Krille Krokodille.

Serien har ofte en stærk samfundskritisk tone, hvor forskellige emner som nynazisme, racisme, småborgerlighed og almindelig god opførsel behandles både kærligt og skarpsindigt. En sjælden gang sættes Arne ind i andre sammenhænge, såsom det gamle Rom eller 1800-tallets Paris.

Dertil er Arne meget begejstret for kvinder, omend han ikke har særlig meget held på det felt, og han er tillige stor fan af sit hjemlands lyrik og litteratur.

I Stockholm har serien været opført som teaterstykket En aften på Zeke's med Robert Gustafsson som Arne, En aften på Zeke's har også har været opført på Odense Teater.

Walt Disney-kontroversen[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af 90'erne, truede Walt Disney Company med at sagsøge seriens forfatter Charlie Christensen på grund af Arnes slående lighed med Anders And, som respons tegnede Charlie Christensen en stribe hvor Arne faker sin egen død så han kunne få en plastikoperation på sit næb. Arne returnerede dernæst med et spidst næb og pseudonymet Alexander Barks blev ændret til Alexander X. Efter et stykke tid købte Arne et falskt næb i en spøg og skæmt butik som lignede hans gamle. Det nye falske næb blev tegnet med en snor rundt om nakken indtil truslen om retsager blev trukket tilbage.

På en tegning der gør grin med hele sagen står Arne og kigger ind i et spejl iført matrostøj der ligner Anders Ands imens han siger: "Hvis jeg går ud sådan her bliver jeg sagsøgt."

Album[redigér | redigér wikikode]

Arne And er tidligere udkommet i fire album, der alle også er udgivet på dansk. Samt et samlet værk med alle 4 album i hardcover

Selvbiografi[redigér | redigér wikikode]

25. marts 2007 udkom den danske oversættelse af Arne Ands (læs: Charlie Christensens) selvbiografi oversat til dansk af Thure Fuhrmann Kjær & Anders Mørkbak Bruun.

  • ARNE AND. BOMBET & SÆNKET af Charlie Christensen. Politisk Revy 2007. Oversat fra svensk af Thure Fuhrmann Kjær & Anders Mørkbak Bruun

Comeback[redigér | redigér wikikode]

Serien sluttede i 1995, da Arnes tegner syntes at han var blevet for populær. I december 2004 vendte Arne And dog tilbage som hovedrolleindehaver i Christensens nye serie, Konrad K (nu Arne Anka & Konrad K). Serien publiceres i det svenske månedsmagasin Dagens Arbete, i hans nye form er Arne skilt og har tre børn, men er stadig lige kynisk og deprimeret og hans personlige økonomi er om muligt endnu værre end i den originale serie.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]