Arnold Wallick

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Arnold Wallick
Født 11. marts 1779 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død 3. november 1845 (66 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Mosaisk Nordre Begravelsesplads Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Elev af Pierre-Luc-Charles Ciceri, Jean-Baptiste Isabey Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Elever C.F. Christensen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Aron (Arnold) Wulff Wallick (Wallich)[1] (11. marts 1779 i København3. november 1845 sammesteds) var en dansk teatermaler, far til Carl Wolf Josef Nathanael Wallick.

Wallick var broder til botanikeren Nathanael Wallich og søn af jødiske forældre, købmand Wulff Lazarus Wallich og Hanne Jacobson. 1798-1803 var han elev af Kunstakademiet; sidstnævnte år vandt han den store sølvmedalje og rejste omtrent samtidig til Rom for at uddanne sig videre i kunsten og gøre studier, der kunne komme ham til nytte i en senere virksomhed ved teatret; af akvarellerede dekorationstegninger hjemsendte han adskillige foruden enkelte landskaber i olie. I 1809 rejste han over Paris, til hjemmet og udførte her en teaterdekoration, Et Fængsel, der skaffede ham understøttelse til en ny studierejse; denne gang drog han til Paris, hvor han 1811-13 studerede sit særlige fag. efter sin hjemkomst blev han i foråret 1814 ansat som teatermaler ved den kongelige scene og udfoldede her næsten lige til sin død (pensioneret 1842), en betydelig og meget påskønnet virksomhed; medlem af Akademiet blev han 1815. Det var således Wallick, der i en lang årrække prægede romantikkens scenemaleri i Danmark.

Wallick var en inden for sit særlige område meget dygtig kunstner med udviklet evne til at opnå kraftig perspektivisk virkning og tillige til at vække en stemning; højest nåede han i sine interiører og i gadepartier eller i det hele over for emner, hvor arkitekturen spillede en hovedrolle. Hans oliemalerier er af ringe værd, mange af hans akvareller derimod meget smukke og kraftige.

Wallick ægtede 2. december 1817 sin kusine Frederikke Wallich (1794 – 1872), datter af købmand Moses Lazarus Wallich (1764 – 1838) og Juliane født Kalisch (1773 – 1852). Han er begravet på Mosaisk Nordre Begravelsesplads.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Han ændrede fødenavnets h til k "for at adskille de to Linjer af Slægten" og kaldte og skrev sig Arnold Wallick


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Sigurd Müller i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 18. bind, side 227,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]