Arresødal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Arresødal
Arresødal 1.JPG
Opførelse påbegyndt 1786
Opførelse afsluttet 1788
Bygherre Johan Frederik Classen
Kommune efter 2007 Halsnæs Kommune
Sogn Vinderød Sogn
Nuværende ejer Anette Følsgaard / Carsten Følsgaard
Nuværende ejer (år) 2003
Websted http://www.arresoedal-hospice.dk/
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Arresødal

Arresødal er oprettet som hovedgård i 1773 af generalmajor Johan Frederik Classen med navnet Arresøgård. Gården ligger i Vinderød Sogn i Halsnæs Kommune.

Hovedbygningen blev opført i 1786 – 1788 af generalmajor Classen, der også var byen Frederiksværks stifter. Classen testamenterede ved sin død Arresødal til Prins Carl af Hessen, som ejede ejendommen frem til 1804. Kronprins Frederik (senere kong Frederik VI) købte herefter ejendommen.

I 1883 blev ejendommen købt af Det Classenske Fideicommis. Den blev herefter rekonvalescenthjem for kvinder frem til 1944, hvor den blev overtaget af først den tyske besættelsesmagt og dernæst frihedskæmperne, der anvendte bygningerne som fængsel. Derefter blev der igen rekonvalescenthjem frem til 1984, hvor Arresødal blev solgt videre til Kommunedata.

I de efterfølgende år blev Arresødal indrettet til kursuscenter, og det fungerede som sådan frem til år 2002, hvor den indiske Sai Baba-bevægelse købte slottet af Kommunedata og skulle overtage ejendommen den 1. april. Planen var at etablere en international skole på slottet. Men på baggrund af en verserende mediesag mod bevægelsens indiske guru, Sai Baba, skabte kommunens borgmester og de lokale politikere så megen lokal modstand mod bevægelsen, at bevægelsens ledelse valgte at trække sig inden overtagelsen. Frederiksværk Kommune købte derpå ejendommen men måtte betale bevægelsen en erstatning for tab.

Kommunen videresolgte herefter Arresødal til Anette og Carsten Følsgaard, til etablering af privathospital og hospice, med overtagelse den 1. januar 2003. I forbindelse med salget blev den store, smukke park ned til Arresø overtaget af Kommunen og gjort offentlig tilgængelig. Parken blev 1. januar 2013 overtaget af Naturstyrelsen med henblik på at indgå i driften af de statslige skov- og naturarealer på egnen.

Hovedbygningen er opført i 1786-1788 og ombygget i 1908-1909-2004. To øvrige bygninger på Arresødal er fredede.

Ejere af Arresødal[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Awatcornertower01.JPG Denne artikel om en bygning eller et bygningsværk kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.